Norge

- Endret rutiner etter at Sigrid forsvant

Politiets analyse av elektroniske spor viser at den tiltalte 38-åringen endret mange av sine faste rutiner etter at Sigrid forsvant. Dagen etter at hun forsvant, leste han Aftenpostens, Dagbladets og Sunnnmørspostens nettartikler om Sigridsaken.

Den tiltalte 38-åringen sluttet å overnatte i låven på Bryn i ti netter etter at Sigrid ble bortført, viser politiets analyser.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

En detaljert gransking av mobiltelefonbruk, databruk og bruk av Facebook, og bruk av bankkort sammenholdt med data fra bompengestasjoner og videopptak viser at den tiltalte 38-åringen endret mange av sine faste rutiner i dagene etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble bortført natten til 5. august.

38-åringen bodde vanligvis i en campingvogn inne i låven på Bryn når han var i Oslo. Men fra den natten Sigrid forsvant overnattet han ikke lenger i campingvognen hvor det senere ble funnet blodspor fra Sigrid.

— Fra 15. august bodde han igjen i låven, forklarte politiførstebetjent Ann-Kristin Haugerstuen fra Kripos som vitne i Oslo tingrett i dag. De øvrige nettene mener politiet at 38-åringen sov i bilen et annet sted, ellers hos kamerater på Romsås og i Aurskog.

Leste artikler om Sigrid-saken

Da 38-åringen var hos kameraten på Romsås, lånte han datamaskinen hans.

— Vi har gått gjennom netthistorikken. Han leste om Sigridsaken på Aftenposten.no: «- Her slutter alle spor etter Sigrid». Og han så politiets pressekonferanse på Dagbladet.no og han leste på Sunnmørsposten.no: «- Ingen spor etter Sigrid.», forklarte Haugerstuen.

Og mens 38-åringen i tiden før Sigrid forsvant var inne på sin Facebook-konto på internett opptil 15 ganger om dagen, begynte han først en uke etter at Sigrid forsvant, igjen å bruke Facebook.

— Den 10. august kjøpte han salmiakk og klorin på Kiwi. 11. august kjøpte han duftspray og våtservietter. Den 30. august kjøpte han en rull svarte søplesekker, forklarte vitnet. Politiet har også registrert at 38-åringen syv ganger var alene ved garasjen på Kolbotn, like ved der Sigrid ble funnet 3. september.

-Var alene ved verkstedet syv ganger

Videopptak fra Oppegård Bil har vært til stor nytte for politiet, siden videoen fanget opp 38-åringen når han kjørte til og fra området, noen ganger på Scooter, andre ganger i en VW Passat personbil.

— Den disponerte han mellom 5. og 11. august, sa Haugerstuen.

Den tiltaltes 65 år gamle kamerat forklarte som vitne at han ikke visste om at kameraten var alene ved verkstedet på Kolbotn, og at han heller ikke hadde nøkler.

Undersøkelser av en datamaskin i campingvognen viser at den ikke var i bruk den 5. august.

— Og det er mindre enn 50 prosent sannsynlig at den var i bruk i dagene 5. - 10. august, sa vitnet.

Politiets teori er at Sigrid ble påkjørt ved barnehagen i Dalbakkveien ca klokken 00.17 og at hun deretter ble tatt med til campingvognen i låven på Bryn. Og at hun senere i Passaten ble kjørt tli Tømteveien i Oppegård, hvor hun 3. september ble funnet skjult og innpakket i en skrent, like ved et verksted hvor den tiltalte og hans 65 år gamle kamerat pleide å skru på biler.

I bagasjerommet på Passaten er det funnet tekstilfibre lik en teltduk som Sigrid var pakket inn i, og som 38-åringen tidligere brukte som liggeunderlag i campingvognen.

Les også

  1. "Kan jeg ringe deg, det er dritskummelt å gå hjem"

  2. To fedre i vitneboksen