Norge

Justisministeren avslørt av sine egne

Først da polititoppene forklarte seg for Stortinget, skjønte Anders Anundsen faktum i asylbarnskandalen: Politiet hadde verken forstått eller gjennomført politikken han hadde bedt om.

En hardt presset justisminister Anders Anundsen (Frp) måtte møte pressen etter fredagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Anundsen hadde før møtet hevdet at politiet hadde forstått hans politikkendring om at lengeværende asylbarn ikke skal prioriteres i saker med tvangsreturer. Hverken politidirektør Odd Reidar Humlegård eller PU-sjef Kristin Kvigne hadde skjønt regjeringens politikkendring. Nå har Anundsens et forklaringsproblem. Foto: Rolf Øhman

 • Håvard Bjelland
 • Kjetil Gillesvik
 • Terje Valestrand

Erkjennelsen kom etter at statsråden hadde hørt den øverste sjefen for norsk politi, politidirektør Odd Reidar Humlegård, og sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), forklare seg for Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité i går.

De påsto begge først overfor komiteen at Anundsens marsjordre for 2014 var oppfattet av politiet, slik Anundsen selv hadde hevdet. Denne ordren sa at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres særlig ved uttransport fra Norge, til forskjell fra 2013.

Bergens Tidende avslørte 2. desember at det avgjørende styringsdokumentet hos politiet var feil, men både politiet og justisministeren har hele tiden hevdet at brevtabben ikke har hatt noe å si. De har sagt - og gjentok også i går - at de politiske signalene var forstått og gjennomført. Problemene for Anundsen meldte seg da politisjefene skulle forklare komiteen nøyaktig hva de hadde fått med seg.

- Ville ikke hatt betydning

— Når det gjelder politikkendring, så mener PU og jeg at den klare endringen i politikken gjaldt engangsløsningen og deretter en varig løsning i form av en forskrift, sa Humlegård til komiteen.

Det var på ingen måte dette Anundsen sa i Stortinget 6. oktober i fjor, da han forsikret om at regjeringen hadde «myket opp fokuset» når det gjaldt lengeværende barn, og at de hadde «gjort det om», slik at de lengeværende ikke lenger skulle prioriteres foran andre barnefamilier.

Det ble ikke bedre av at PU-sjef Kvigne hadde sagt at justeringen i ordlyden uansett ikke ville hatt noe å si, fordi PU var avhengig av kraftigere signaler for å gjøre endringer i utvelgelsen av hvem som skal ut og hvem som skal få bli. Årsak: Det har vært så vanskelig å finne mange nok som kunne sendes ut, at politiet har måttet ta de som har vært tilgjengelige - lengeværende eller ikke.

— Uansett hva som hadde stått i det disponeringsskrivet, hadde de samme personene blitt sendt ut i 2014, sa Kvigne, som mente en lov eller forskrift om å skjerme de lengeværende asylbarna var det eneste som kunne hatt noen praktisk effekt.

Måtte endre BT-kronikk

Anundsen var åpenbart ikke forberedt på denne utviklingen. Fredag kveld, etter høringen, måtte han få gjort endringer i en kronikk han i dag har på trykk i Bergens Tidende. I manuset, som han hadde levert før høringen, hadde statsråden skrevet følgende:

«PU var med andre ord kjent med den endrede prioriteringen og sier selv at de la den til grunn i sitt arbeid».

Da BT etter høringen gjorde Anundsen oppmerksom på at dette slett ikke stemte, verken med hva han selv nettopp hadde forklart i Stortinget, eller med hva PU-sjef Kvigne hadde sagt samme sted, ringte Anundsens rådgivere til Bergen og fikk gjort endringer i manus. I kronikken som står på trykk i dag, skriver Anundsen nå i stedet at «PU burde med andre ord vært kjent med den endrede prioriteringen».

- Kan ikke gjøre stort

Da asylbarnsaken sprakk 2. desember, ble politidirektøren kalt inn på Anundsens kontor samme dag. Tre dager etter konkluderte politidirektøren med at feilen ikke hadde fått noen konsekvenser. I går måtte Anundsen innrømme at det ikke er sikkert at dette stemmer - selv om det var dette statsråden skrev til Stortinget i et brev før jul, med henvisning til Humlegård.

— Det sier politidirektøren fortsatt, at saken ikke har hatt praktiske konsekvenser, sa Anundsen til BT i går kveld.

- Føler du deg trygg på at det er riktig?

— Jeg kan egentlig ikke gjøre stort annet enn å legge til grunn deres vurdering av det spørsmålet. De har kompetanse til å vurdere det. Jeg som statsråd kan ikke detaljkontrollere det. Men jeg legger til grunn at det er hold i det de sier.

- 2. desember sa du at de mulige praktiske konsekvensene av brevfeilen skulle undersøkes. Hvordan skulle det skje?

— Først og fremst ved at vi ba politidirektøren gå igjennom saken. Så sier han at den har ikke hatt konsekvenser. Det må jeg forholde meg til.

- Når skjønte du at de politiske signalene likevel ikke var oppfattet i politiet?

— Det kom egentlig først godt frem under høringen i dag, da jeg kom i tvil om de hadde oppfattet de politiske føringene, sa Anundsen.

 1. Les også

  Anundsen måtte rette opp feil i egen kronikk etter høringen

 2. Les også

  Kilder til Aftenposten: Anundsens fremtid er høyst usikker

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Anundsen - Frp-kronprinsen som forsvant

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Ut av Regjeringen med Riksrevisjonen på nakken

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet og Forsvaret ikke i stand til å sikre bygg og objekter i en trusselsituasjon

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Kremjobben ble ikke slik det var tenkt. Nå henger den femte av Frps justisministere i en tynn tråd.

 5. POLITIKK
  Publisert:

  SV: Nye funn om terrorsikring

 6. NORGE
  Publisert:

  Befalsorganisasjon: – Det er en maktkamp mellom politiet og Forsvaret