Norge

PST har fortsatt ingen mistenkte. Dette vet vi og dette vet vi ikke om truslene mot justisministeren.

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) på vei ut fra Statsministerens kontor i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix (arkivfoto)

Trusler, hærverk og bilbrann. Det har vært flere hendelser utenfor boligen til justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) de siste månedene.

  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Hvem tagget ned huset og bilen til justisministeren? Hvem forsøkte å tenne på bilen? Og hvem var det som tente på bilen natt til søndag?

Fortsatt er mye uklart etter at det har vært en rekke uønskede hendelser utenfor boligen til justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som etterforsker saken. De beskriver hendelsene som alvorlige.

Aftenposten har onsdag vært i kontakt med PST, som opplyser at det ikke er noen endring i etterforskningen. Så langt er det ingen konkrete mistenkte i saken.

Les også

Wara: Det er selvsagt uhyggelig, og jeg opplever dette som et angrep på demokratiet.

Dette vet vi

De siste tre månedene har det vært flere hendelser på statsrådens eiendom. Fem av disse er kjent for offentligheten.

6. desember i fjor ble det kjent at noen hadde forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset til Wara i Oslo. Det var også tagget ordet «RASISIT» med tusj på husveggen, og et hakekors var tegnet på bilen.

Etter denne hendelsen gikk Wara ut og betegnet truslene mot ham og hans familie som et angrep på det norske demokratiet. Etter det første angrepet har statsråden hatt livvakter.

«RASISIT» var tagget på husveggen til Waras bolig i desember. Foto: Stein J. Bjørge

Bilen ble også tagget. Foto: Stein J. Bjørge

17. januar måtte brannvesenet og politiet rykke ut til boligen etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen.

Siden er det blant annet blitt funnet flasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil og et trusselbrev, som trolig er blitt levert direkte av gjerningspersonen.

Natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen til statsråden.

Ifølge NRK er bilbrannen fanget opp på overvåkingsbilder.

Bilen skal ha stått parkert ved familiens hus. Bilder av boligen viser at det er minst ett overvåkingskamera montert på husveggen.

– Det er selvfølgelig uhyggelig, og jeg opplever at dette er et angrep på demokratiet, sa Wara tirsdag under en improvisert pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet mandag at det er flere ikke kjente hendelser utenfor boligen. De opplyser også at det er «konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre».

Et av overvåkingskameraene ved boligen til statsråden. Foto: Stein J. Bjørge

Bilbrannen utenfor statsrådens bolig er den siste av en rekke uønskede hendelser.

Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for sikkerheten rundt Wara og hans familie. Mandag erkjente Oslos visepolitimester, Bjørn Vandvik, at sikkerheten rundt statsråden kunne vært bedre.

Det er etter hendelsen natt til søndag blitt iverksatt flere tiltak av Oslo politidistrikt, blant annet vakthold rundt boligen. Dette vaktholdet opprettholdes inntil videre, får Aftenposten opplyst av visepolitimester Vandvik.

PST vurderer hendelsene som mulige overtredelser av straffeloven § 115 (angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet) og § 263 (trusler).

Les også

  1. Teaterregissør mener trusler mot Wara er iscenesatt

  2. Solberg kritiserer teateroppsetning etter Wara-hets – får refs av advokat

Dette vet vi ikke

Så langt vet vi ikke hvem som står bak anslagene mot justisministeren og hans familie.

Politiet har så langt ingen mistenkte i saken, men PST sier at det er konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre.

Det er ikke kjent om det er noen politiske motiv bak anslagene mot justisministeren og hans familie.

Så langt er det ikke kjent om politiet har sikret seg videomateriale som viser gjerningspersonene, men ifølge NRK er bilbrannen natt til søndag fanget opp av overvåkingskameraene.

Les mer om

  1. Tor Mikkel Wara
  2. PST
  3. Politiet