Norge

Regn med stengte veier

Søndag er det ventet storm i fjellet.

afp000623893-ct_CekyfXq.jpg Foto: Kleiven, Paul

 • Stein Erik Kirkebøen

Natt til søndag og søndag er det ventet full til sterk storm i fjellet i Sør-Norge.

— Det blir også en del snø, så vi regner med at alle fjellovergangene vil være stengt i perioder. Men utpå ettermiddagen søndag minker vinden, sier vakthavende meteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud til Aftenposten.

Selv om vinden blir kraftig, særlig i Midt-Norge og på Vestlandet, er det ikke ventet ekstremvær med store ødeleggelser.

På Østlandet er det også meldt mye vind, opptil stiv kuling, først fra vest og senere nordvest. Det er vanligvis ikke nok til at trær kan gå overende, men de som skal tenne julegranen, bør forsikre seg om at treet står støtt før folk samler seg rundt det søndag.

Vegtrafikksentralen melder lørdag at alle fjellovergangene i Sør-Norge fortsatt er åpne bortsett fra Sognefjellet som er stengt for vinteren, og Valdresflya som er nattestengt.

Ikke skiføre

Søndag går vi inn i adventstiden med tente lys, men heller ikke den kommende uken ligger det an til noe skiføre. Oslomarka er fortsatt så godt som snøfri, og nærmeste skimulighet er på Lynga, ti mil fra Oslo i retning Gjøvik.

Noen ganger kommer det lite, noen ganger kommer det mye, men hittil har det ikke skjedd at den første snøen ikke har kommet i Oslo før nyttår. Foto: Kolstad Tom A

Den kommende uken er det ikke ventet noe snøfall. Bare tre ganger på 2000-tallet har det ikke kommet snø i løpet av november, men det er ennå en god stund igjen til vi setter rekord i barmark. — Det seneste første snøfall vi har registrert siden 1937, var i år 2000. Da registrerte vi ikke noe snødybde før på morgenen tredje juledag, 27. desember. Da lå det én centimeter her på Blindern, sier forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Varierer veldig

Når den første snøen kommer, varierer voldsomt fra år til år. Mens det siste tidspunktet den er registrert på altså er 27. desember, er det tidligste 14. oktober. Det skjedde i 1976. Det er altså et spenn på to måneder mellom den første snøens ankomst, og det er ikke enkelt å se noen tendens i tallene.

Les også

114 år siden det var like varmtså sent på året i hovedstaden

Det er ikke sånn at den første snøen kom tidligere før enn nå. For eksempel var det i to av de harde vintrene under krigen ikke snø på Blindern før i begynnelsen av desember, mens den i fjor falt allerede 29. oktober. - Det kan hende at det er en trend her, men den er ikke umiddelbart lett å se. Og når den første snøen faller, sier nok ikke veldig mye om hvordan vintrene blir. Noen ganger er det kaldt, og den første snøen blir liggende, men vanligere er det nok at det kommer mildvær som gjør at den forsvinner ganske fort, sier Mamen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå kommer vinteren - og kanskje kommer snøen

 2. NORGE

  Mer oktoberregn i Oslo enn i Bergen for første gang siden 1993

 3. NORGE

  Uværet preger flere fjelloverganger i Sør-Norge

 4. NORGE

  Venter storm langs kysten, meteorologen ber folk tjore fast båter og trampoliner

 5. A-MAGASINET

  Når snøen ikke kommer til vinterelskeren, er redningen som oftest en togtur unna.

 6. NORGE

  Uvær gir stengte fjelloverganger og kolonnekjøring