Mann døde etter akupunkturbehandling

En 64 år gammel mann døde i fjor åtte dager etter at han fikk akupunkturbehandling. Bærum sykhus mener dødsårsaken var en infeksjon utløst av akupunkturen, ifølge sykehusrapporter.

Legene på Bærum sykehus klarte ikke å redde livet til 64-åringen som ble innlagt etter å ha fått akupunkturnåler stukket i hånden i februar i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fire dager etter akupunkturbehandlingen i en hånd i februar i fjor begynte mannen å føle seg dårlig, han kastet opp, fikk diaré og klaget også over smerter i hånden. Feberen steg og han snakket usammenhengende. Det endte med akuttinnleggelse på Bærum sykehus, skriver NRK.

Prøvde å amputere armen

– Etter at sykehuset tok noen prøver skjønte de at han hadde fått blodforgiftning med ukjent årsak, sier kona til NRK.

Mannen ble stadig dårligere og venstre hånd hovnet opp. Noen dager etter innleggelsen besluttet legene å amputere armen for å prøve å redde livet hans, men det var for sent. 64-åringen døde som følge av blodforgiftning og multiorgansvikt.

Bærum sykehus meldte dødsfallet rutinemessig til Helsetilsynet og politiet i Asker og Bærum. Det var mistanke om at årsaken til infeksjonen var akupunkturbehandlingen.

Ingen konkrete bevis

I obduksjonsrapporten konkluderes det ikke entydig med dødsårsak, men det står: «Utgangspunkt for bakteriell sepsis (blodforgiftning) anslås å være sårinfeksjon i venstre hånd.»

Akupunkturskolen der 64-åringen ble behandlet, skriver i en uttalelse til NRK at de har forståelse for at enken ønsker å få svar på hvordan mannen hennes døde på Bærum sykehus på en så brå og tragisk måte.

– Men at akupunkturbehandling blir insinuert som en årsak, uten at det foreligger noen konkrete bevis, er en alvorlig påstand. Vi synes det er vesentlig å få fram at obduksjonsrapporten ikke har kunnet konkludere om en entydig dødsårsak. Det forekommer mange tilfeller av blodforgiftning der årsaken til infeksjonen er umulig å finne, skriver de.