Norge

Jente alvorlig skadet etter knivstikking på skole - gutt (17) siktet for drapsforsøk.

En 17 år gammel jente er alvorlig skadet etter at hun knivstukket av en medelev på den kristne videregående skolen på Bygland i Aust-Agder. En jevnaldrende gutt erkjenner knivstikkingen.

Politiets krimteknikere er på plass ved skolen for å undersøke internatbygget der knivstikkingen skjedde.
  • Eirin Margrethe Fidje
  • Kjetil Nygaard

SISTE: Ifølge politiet erkjenner en 17-åringen knivstikkingen. Han er siktet for drapsforsøk, vil tirsdag bli fremstilt for varetektsfengsling.

– Siktede, som er en gutt på 17 år, var samarbeidsvillig i avhør og svarte på de spørsmålene politiet ville ha utdypet, sier sjef for Felles kriminalenhet Terje Kaddeberg Skaar i en pressemelding mandag kveld.

Stakk medelev

En 17 år gammel jente ble mandag morgen knivstukket på Kristen videregående skole (KVS) Bygland. Knivstikkingen skjedde inne på internatet, og nødetatene kom raskt til stedet. Politiet mottok meldingen klokken 08.01.

Jenta som ble stukket, er alvorlig skadet, men skal være utenfor livsfare.

Petter Sandell, seksjonsleder etterforskning ved Kristiansand politistasjon, sier at politiet etterforsker saken som et drapsforsøk.

Klokken 08.46 meldte politiet at hun ble hentet av luftambulanse og fløyet til Sørlandet sykehus Kristiansand.

– Tilstanden til jenta er stabil, men hun har fortsatt uavklarte skader, opplyste operasjonsleder Per Kristian Klausen til Fædrelandsvennen ved 11-tiden mandag formiddag.

Både den skadede jenta og den pågrepne gutten er etnisk norske, ifølge politiet.

Ukjent motiv

Den mistenkte eleven ble raskt pågrepet og kjørt til arresten i Kristiansand. Han er nå siktet for drapsforsøk. Etter avhøret vil det bli tatt stilling til om han skal fremstilles for varetektsfengslign.

– Det er for tidlig å si noe om foranledningen til knivstikkingen og motivet bak det hele. Det er naturlig at det er en viss relasjon mellom gjerningspersonen og offeret ettersom de går på samme skole, men utover det, er det også for tidlig å si noe om relasjonen, sier Petter Sandell, seksjonsleder etterforskning ved Kristiansand politistasjon.

Kriminalteknikere og taktisk etterforskningsteam ble tidlig sendt til Bygland. Politiet undersøker nå om noen kan ha sett hendelsen.

– Det kan se ut til at det ikke har vært direkte vitner til knivstikkingen, sier Sandell.

Han sier at hverken gjerningspersonen eller offeret er hjemførende i Agder-fylkene.

KVS Bygland har både stall, fjøs. låver og skogbruksmaskiner. Den oransje bygningen til venstre i bildet er skolens hovedbygning, mens den oransje bygningen til høyre er internatbygningen hvor knivstikkingen skjedde.

Rask pågripelse

– Politiet var på stedet seks minutter etter at meldingen kom inn, og har pågrepet og har kontroll på det vi antar er gjerningspersonen. Tilstanden til jenta er uavklart. Hun er transportert til sykehus, sa stabssjef og leder av Felles operativ enhet i Agder politidistrikt, Bård Austad, i en pressemelding mandag morgen.

– Jenta ble kjørt bort i ambulanse, og hentet av luftambulanse lenger nede i dalen. Hun bodde på internatet her på skolen, sier lensmann Sigurd Langeid i Bygland til Fædrelandsvennens reporter på stedet.

Petter Olsen, medieleder ved Indremisjonsforbundet som eier og driver skolen, opplyser til Fædrelandsvennen at den 17 år gamle jenta var ved bevissthet da hun ble fraktet bort.

– Jeg har snakket med rektor, som forteller at jenta var ved bevissthet da hun ble fraktet bort i ambulanse, sier Olsen.

Nødetatene er på stedet.

Fant kniver

Rektor Steffen Røykenes var selv på skolen da knivstikkingen skjedde.

– Hendelsen skjedde like før skolestart. Det er nå en god del politi her på stedet, som har startet sitt arbeid. Vi tar vare på elevene så godt vi kan, og kriseteamet til kommunen er koblet inn i saken, sier han til Fædrelandsvennen.

Utenfor bygget lå det en pappkasse da krimteknikerne ankom. De fjernet den, og under lå en kniv.

Lensmannen bekrefter at politiet har funnet flere kniver på stedet.

– Vi kan ikke bekrefte at noen av dem er våpenet som er brukt i knivstikkingen. Åstedet ligger urørt fordi vi venter på krimteknikere, sier han.

Jentas rom er sperret av, og vil bli undersøkt av politiets krimteknikere.

Elevene samlet

– Alle elevene er samlet i klasserom og blir informert om det som har skjedd, forklarer Langeid.

KVS Bygland har ifølge rektor 61 elever i alderen 16–17 år, fordelt på seks forskjellige klasser.

– Hendelsen skjedde like før skolestart. Det er nå en god del politi her på stedet, som har startet sitt arbeid. Vi tar vare på elevene så godt vi kan, og kriseteamet til kommunen er koblet inn i saken, sier rektor Steffen Røykenes til Fædrelandsvennen.

Det er Indremisjonsforbundet som eier og driver skolen, som tilbyr byggfag, naturbruk og idrettsfag.

Ordfører i Bygland, Leiv Rygg, sier til Fædrelandsvennen at kommunen er i ferd med å iverksette kriseteam, men at han foreløpig har lite informasjon om hendelsen.

Saken oppdateres.

Les mer om

  1. Agder
  2. Bygland