Norge

En av tre funksjonshemmede utsatt for krenkende ytringer

En ny studie viser at 36 prosent av de funksjonshemmede her i landet har opplevd en eller flere former for krenkende ytringer. 32 prosent rapporterer om hatytringer.

  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Vi har visst at dette skjer, men det er første gang dette dokumenteres på bakgrunn i forskning, sier forskningsleder Terje Olsen ved Nordlandsforskning til VG.

Nordlandsforskning har utført studien på oppdrag fram Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Det er den første som er gjort på hatytringer mot funksjonshemmede, og den er basert på to landsomfattende spørreundersøkelser. Undersøkelsene viser at krenkelsene i stor grad utføres av voksne mennesker som den funksjonshemmede kjenner, og at det ofte skjer i det offentlige rom.

Olsen mener tallene er urovekkende.

– Det er overraskende at det er såpass alvorlige tall, og at konsekvensene er så alvorlige som de er, sier han.

Studien viser nemlig at krenkelsene fører til endringer i livet til den enkelte. De holder seg mer hjemme, unnlater å delta i offentlig debatt, lar være å møte venner, unngår offentlig transport – og i noen tilfeller – har måttet flytte.

Mange forteller at de har fått dårlig selvtillit, føler seg nedstemte og triste, og har fått redusert helsetilstand som følge av krenkelsene.

Les mer om

  1. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
  2. Ungdom
  3. Forskning og vitenskap