Norge

Følg biltyvens ferd ut av Norge

Tyven visste ikke at en Scania trekkvogn han stjal i Vestfold la igjen elektroniske spor på hele turen. Her kan du følge tyvens bevegelser.

 • Torstein Ringnes
  Torstein Ringnes

Den faste sjåføren på bilen hadde parkert utenfor Sem i Vestfold fredag ettermiddag 28. februar for å ta helgen. Da han skulle ut på jobb mandag morgen 3. mars, stod bare hengeren der han hadde parkert vogntoget fredag kveld. Trekkvognen var stokk borte.

Var det kolleger som brukte bilen?

Sjåføren ringte til arbeidsgiveren Vermelid transport, og spurte om noen kolleger hadde brukt trekkvognen. Men, nei. Den måtte være stjålet, og denne trekkvognen er ikke den eneste som er forsvunnet fra Norge.

I løpet av noen få måneder er det stjålet 7-8 norske vogntog/trekkvogner fra østlandsområdet. Politiet og bransjen har mistanke om at en organisert bande stikker av med kjøretøy til flere millioner kroner.

Også for to år siden var det en tyveribølge rettet mot vogntog i Norge.

En henger til 1,5 mill. stod igjen

— Klokken var vel 06.30 da sjåføren ringte og lurte på hvor kjøretøyet var, forteller daglig leder John-Ove Villung i Vermelid transport.

— Hengeren, som kostet 1,5 millioner kroner, stod igjen. Underlig! Etter hvert skjønte vi jo hvorfor.

Det ble politianmeldelse, og Villung tok kontakt med forsikringsselskapet Codan. Hos Codan ble det fart på sakene da meldingen om stjålet trekkvogn kom. Tyvegodset var nemlig mulig å spore elektronisk.

På sporet av det tapte kjøretøy

Denne trekkvognen ble stjålet og funnet igjen i Polen. Foto: Codan

— Heldigvis tok kunden raskt kontakt med oss, sier utredningsleder Nils Kristian Brekke i Codan forsikring.Dermed startet søket. Trekkvognen var nemlig utstyrt slik at de nå kunne følge hele turen med et tracking-system. Siste bevegelse var inn på en parkeringstomt i Koszalin i Polen. Samtidig satte de i gang sitt kontaktnett i Europa.

— Vi tok ingen sjanser, og kontaktet straks politiet på stedet. Kanskje biltyven hadde planer om å reise enda lenger øst. Tyven, eller tyvene, var naturligvis forsvunnet, men verdier for over en million kroner var iallfall sikret , sier Brekke.

Men hva henger bakpå bilen?

Polsk politi hentet bilen, og parkerte den trygt på politiets egen oppsamlingsplass. Men de hadde også noe mer å fortelle det norske forsikringsselskapet.

Politiet i Polen fant en henger som ikke var meldt savnet. Foto: Codan

— Det er festet noe til bilen. Den har en henger, var beskjeden.Henger? I Norge var det ingen som hadde meldt noen henger stjålet. Med utveksling av chassisnummer ble misforståelsen oppklart.

Underlig tur til Biltilsynet i Vestfold

— Da vi så nærmere på ruten kjøretøyet hadde fulgt, så vi noe rart. Trekkvognen hadde kjørt innom Biltilsynet utenfor Tønsberg. Forklaringen fikk vi da vi ringte hengerens eier, sier Brekke i Codan.

Hengeren tilhørte Nor Slep AS. I starten skjønte de ingenting der. Deres henger stod parkert hos Biltilsynet for registrering, men sånn var det jo ikke lenger. Noen hadde sett den splitter nye hengeren der, og hadde en plan.

Lang reise i norsk politilandskap

— Ja, vi var overrasket da det kom en telefon fra Codan, sier teknisk sjef i Nor Slep AS, Kjetil Røsbek.

Hengeren var blitt stående parkert hos Biltilsynet for registrering. Siden den var over 12 meter lang, måtte den få enn spesialgodkjenning.

I styrhuset lå det noen svenske skilter. Foto: Codan

— Men jeg skjønner ikke hva tyvene skulle med en spesialhenger for å kjøre trafo-utstyr. Du får ikke solgt sånt på gata, mener Røsbek.Selv fikk han en lang reise mellom ulike enheter i norsk politi før han fikk bekreftet anmeldelsen.

Back on the road again

I midten av mars kunne John-Ove Villung i Vermelid transport sette seg på flyet til Gdansk for å få igjen trekkvogn og henger. Låsen var ødelagt på dør og tenning, mens tyvene hadde koblet tenningen for å starte. Etter et par dager var han hjemme.

— Bilen var ute på oppdrag igjen dagen etter at jeg kom hjem, men dette er noe næringen sliter med. Tyvens kjørerute viser jo at du kan passere alle grenser uten problemer med et stjålet kjøretøy, sier Villung.

 1. Les også

  Norsk 38-åring fikk syv års fengsel for kidnapping i Litauen

 2. Les også

  Frekk bande robber lastebiler i full fart

 3. Les også

  Dieseltyver kjørte tom for diesel

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet stoppet et 56,5 tonns vogntog med sommerdekk

 2. NORGE

  Nytt verktøy kan være gjennombruddet i kampen mot ulovlig tungtransport

 3. NORGE

  Advarer om vanskelige kjøreforhold over hele Østlandet

 4. NORGE

  Under en treningstime ble ytterjakken til 4000 kr stjålet. Så sporet hun opp tyven på nettet.

 5. A-MAGASINET

  Historien om Siw, del 5: Ingen velger å bli engel

 6. A-MAGASINET

  Da legene vekket Oskar (15) etter to uker i koma, ropte han: «Dere må hjelpe vennen min! Hjelp vennen min!»