Norge

Forsikring i kortet er gull verdt

Plastkortet ditt kan inneholde mange rabatter og tjenester. Pass på at du faktisk får dem!

 • Johan Brockfield

Les også undersaken:

Les også

Rabatten som forsvant

Mange kreditt-og betalingskort lokker med ekstratjenester som er knyttet til kortet. Det kan være alt fra rabatter på hotell og leiebil til kunstklubber og cashback-løsninger. Aftenposten har laget en oversikt over hva de ulike kortene kan tilby av kundefordeler.

Vi har funnet at du kan få mange fordeler dersom du er villig til å betale for det. Et Eurocard Platinum er det eneste kortet som gir rabatter og fordeler på alle de hovedområdene vi har undersøkt, men det koster til gjengjeld også mest, hele 1650 kroner i året.

Om du ikke vil betale for å få et kredittkort får du en grei pakke kundefordeler med kredittkortet re: member. Da må du imidlertid se langt etter flyplasslounger og concierge-service.

Hvor mye sparer du?

Rabattene og rettighetene knyttet til betalingskortene varierer, men som hovedregel kan du regne med minst 10 prosent rabatt hos kortenes samarbeidspartnere. På hoteller kan rabatten være mye større. Kortkundene bør uansett være på vakt: Da Aftenposten sjekket leiebilavtalen mellom Diners Club og Budget viste det seg at rabattavtalen ikke fungerte, og at man risikerte en langt høyere pris om man leide bil gjennom Diners Club (se undersak).

–Vi mener at kortenes kundefordeler kan bidra til å tilsløre den reelle markedsprisen på en vare, noe dette eksempelet illustrerer, sier Bjørnar Eilertsen, rådgiver i Forbrukerrådet.

–For hvordan kan man vite om man får rett pris eller ei?, spør han.

Eilertsen oppfordrer kortkundene til å være bevisste på fordelene, og benytte seg av dem når det er mulig.

Hilde Fredheim Høgberg er informasjonsansvarlig for Eurocard og Diners Club, gjennom kortutstederen SEB Kort Norge. SEB utsteder ca. 400000 Diners Club— og Eurocard-kort.

–Diners Club og Eurocard har en årskontingent, fordi vi mener det ligger mange fordeler i produktet. Vi skal ikke bare tjene penger på utestående kreditt, sier Fredheim Høgberg.

Oversikten vår viser at om du ønsker et betalingskort uten årsgebyr får du færre fordeler. Både GE Money og re: member byr imidlertid på reiseforsikring dersom man bruker kortene deres. Disse kortene er gratis.

Er det verdt det?

Om du har mye fritid – og særlig om du reiser mye – kan du få mange gode tilbud og fordeler gjennom betalingskortenes medlemsavtaler. Den mest verdifulle fordelen – som de fleste kortene i undersøkelsen opererer med – er gratis reiseforsikring for inntil fire personer dersom mer enn 50 prosent av reisen betales med kortet.

For de aller fleste vil verdien av kundefordelene avhenge av i hvilken grad du passer du på å benytte deg av samarbeidsavtaler, rabatter og andre tilbud. Du kan du raskt spare inn årskontingenten.

Når antallet brukersteder globalt overstiger noen millioner tenker man kanskje at det er liten forskjellen på 9 og 25 millioner brukersteder. Men om du bestiller reisen din fra et nettsted som ikke tar American Express eller Diners Club så får du heller ikke reiseforsikringen din. Undervurder derfor ikke viktigheten av antallet brukersteder.

Les også

 1. Kronesmell for flykunde

 2. -Tjener penger på frykt

 3. Får hardere straff for å miste kortet

 4. Eksplosjon i forbrukslån

 5. Vil tilby gratis rådgivning til gjeldsofre

 6. Nokia starter bank

 7. Gebyrfritt? Ikke her

 8. Slik kan du bli raskere gjeldfri

 9. Pengefelle for iPhone-kunder

 10. Rabatten som forsvant