Holdt minnestund for Bae

Overlevende æret Rolf Bae og de 10 andre som ble begravet på K2.

Onsdag ble den tragiske klatreulykken på K2 markert med en minnestund i klatrernes hovedleir på 5.300 meters høyde. Det norske teamet fikk da anledning til å ta farvel med vennen Rolf Bae og de 10 andre klatrerne som omkom i den tragiske ulykken.

— Må gå ned selv

— Klatrerne holdt en enkel markering for å ære de omkomne. Det er vanlig å gjøre når fjellet begraver klatrere, sier Simen Mørdre, pressekontakt for det norske K2-teamet, til Aftenposten.no. Mørdre skulle egentlig ha vært med i det norske K2-teamet, men ble værende i Norge. Baes kone Cecilie Skog (33), Lars Nessa (29) og Øystein Stangeland (39) overlevde raset, og befinner seg fortsatt i base camp. De vil ikke bli fraktet ned i helikopter som den skadede italieneren og de to nederlenderne. - Alle som er fysisk i stand til det, vil måtte gå ned fjellet. Det har vært en del dårlig vær i området i det siste, og det har gjort bilveiene inn til fjellet løse og rasete, sier Mørdre. - Klatrerne er langt inne i et vilt område, og bare ferden ned fjellet tar noen dager. Derfor vil det ta en god stund før de kommer tilbake til sivilisasjonen igjen, sier pressekontakten.

- Sterke opplevelser

Pakistanske redningsarbeidere vil bare frakte ut de klatrerne som er skadet i helikopter. Resten må gå på egne bein. - Det er enorme kostnader knyttet til å sende helikopter opp til base camp. Dessuten er det førsteprioritet å få ut de svake og skadede, de som har behov for hjelp. Mange av klatrerne har fått stygge forfrysninger, sier Mørdre. Gjennom korte telefonsamtaler med de norske klatrerne, har han fått vite at de er i god fysisk tilstand, men at de er svært preget av det de har opplevd. - Jeg vet ikke hvordan de har det rent mentalt, men jeg vil tro at de kommer hjem med mange sterke opplevelser. Det finnes ikke noen sjelesørgere eller eksperter der oppe som kan hjelpe dem gjennom denne tiden, forklarer han.