- Ikke kjøp Tamiflu på nettet

Kan ødelegge behandlingen mot svineinfluensa og i verste fall føre til dødsfall, sier svenske eksperter.

Svenske eksperter advarer nå mot kjøp av Tamiflu på nettet. Det anslås at omlag halvparten av all medisin som selges på nett, er falsk.

Svineinfluensaen sprer seg hurtig, og helsemyndigheter verden over har nå

Les også

Teller ikke lenger svineinfluensatilfeller

antall H1N1-smittede personer.

I Norge frykter Folkehelseinstituttet at opptil 1,4 millioner nordmenn kan bli syke av H1N1-viruset i løpet av høsten og vinteren.

Advarer

Uroen for smitte gjør at folk nå hamstrer Tamiflu på illegale nettapotek. Dette frarådes på det sterkeste av eksperter.

– Ikke kjøp Tamiflu på nettet. Det kan være direkte livstruende, sier Ursula Forner ved Läkemedelsverket i Sverige til Expressen.se.

Å kjøpe medisiner på internett er direkte gambling, mener ekspertene. Markedet for illegale medisiner på nett er enormt, men man kan aldri vite hva medisinene man bestiller inneholder.

– Man har ingen kontroll på dette i det hele tatt. Vi har ingen anelse om hva folk står og blander sammen hjemme på kjøkkenet. Det kan være hva som helst, sier Forner.

I beste fall gir medisinene ingen virkning. Men det finnes også eksempler på at folk har dødd som følge av inntak av medisiner kjøpt på nettet.

Ifølge det svenske legemiddeltilsynet er omlag halvparten av all medisin på nett uekte.

Kan bli resistent

Hamstring av Tamiflu på nett vil også si at mange av dem som virkelig trenger medisinen, ikke får den.

Flere steder i verden har man også registrert Tamiflu-resistent svineinfluensa. Dette kan også skje her til lands dersom bruken av Tamiflu blir unormalt stor.

Tamiflu virker mot svineinfluensaen, men skal ikke brukes forebyggende. Medisinen skal anvendes når sykdommen er påvist, og må ikke forveksles med vaksinen mot H1N1-viruset som ventes å være klar i november.