Mener nordirakere kan stå bak

I 2004 ble politiet varslet om at navngitte personer fra Nord-Irak var på vei til Norge for å ta livet av mullah Krekar.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen

Nå mener flere sentrale kilder rundt Krekar at det er nærliggende å tro at det er det samme nordirakske miljøet som kan stå bak drapsforsøket mot Krekar og hans familie natt til mandag.

I 2004 skal navngitte personer, som jobbet på oppdrag fra et politisk parti i Nord-Irak, ha vært på vei til Norge. Målet var å ta livet av Krekar. Politiet ble varslet, og fikk navn. Flere kilder Aftenposten har vært i kontakt med mener det mest sannsynlige er at personer fra det samme politiske miljøet står bak denne gangen.

— Det har ikke vært noen konkrete trusler rettet mot Krekar i forkant av denne hendelsen, sier Brynjar Meling, Krekars advokat.

Sent mandag kveld hadde han fortsatt ikke snakket med Krekar, som satt i politiavhør store deler av dagen. Politiet vil ikke si om de retter etterforskningen mot spesifikke miljøer eller navngitte personer.

Skudd

Rundt klokken to natt til mandag prøvde flere personer å ta seg inn i leiligheten til mullah Krekar i femte etasje i Heimdalsgata i Oslo. Deretter skal de ha stått bare noen meter fra inngangsdøren, i smalgangen utenfor leiligheten, og skutt inn gjennom vinduet.

— Det ble avfyrt flere skudd og vi etterforsker dette som et drapsforsøk, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid, leder ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Inne i leiligheten befant mullah Krekar seg sammen med sin kone, sønn, datter og svigersønn. De to sistnevnte var på besøk fra Storbritannia.

Svigersønnen (27), som er britisk statsborger, ble skutt i hånden. Han fikk lettere skader og ble skrevet ut fra sykehuset mandag. Familien ble evakuert fra leiligheten kort tid etter angrepet.

Ett vitne, som ikke vil navngi seg selv overfor Aftenposten, skal ha sett to personer løpe fra stedet.

— Jeg hørte to skudd og så ut. Da så jeg to unge personer som løp gjennom bakgården og ut på gaten, sier han.

Politiet skal ha funnet flere tomhylser utenfor leiligheten, men hadde mandag ettermiddag ingen pågrepne eller mistenkte i saken.

— Vi ønsker å komme i kontakt med to personer som er observert i området. Jeg vil ikke spekulere i hensikten med angrepet eller hvor målrettet det var, men det er jo nærliggende å tro at det har sammenheng med at mullah Krekar bor i leiligheten, sier Metlid.

Trusler

Ifølge Oslo politidistrikt skal heller ikke de ha kjent til at det har foreligget noen nye konkrete trusler mot Krekar eller hans familie i Norge i forkant av hendelsen. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) sier de rutinemessig er orientert om saken. Ut over det vil de ikke kommentere den.

— Vi vil starte bredt i etterforskningen, samle all informasjonen vi kan og undersøke det vi har fra etterretning, vitner og tekniske undersøkelser på stedet. Vi samarbeider mye med PST og vil også gjøre det i denne saken, sier Metlid.

Sikkerhet

Etter det Aftenposten vet startet politiet allerede tidlig mandag med å lage en ny trusselvurdering på Krekar og hans familie. De vurderer også om de skal trappe opp sikkerhetstiltakene rundt familien, noe de mest sannsynlig vil gjøre. Det kan bli snakk om ekstra politivakt utenfor leiligheten eller politi som følger familien.

— Jeg synes det må være en politivurdering, men når man har kommet til en situasjon hvor det er direkte attentatforsøk som dette, må noe gjøres, sier Meling.

Mullah Krekar og hans familie kunne mandag kveld ikke returnere til leiligheten sin, men politiet ville ikke si noe om hvor de oppholdt seg. Det har ikke lyktes Aftenposten å få en kommentar fra Krekar.

Like før klokken 2 natt til i går prøvde flere personer å bryte seg inn i leiligheten der mullah Krekar og hans kone og sønn bor.
Skuddene ble avfyrt fra en trappeavsats rett utenfor inngangsdøren.
Politiet etterforsker saken som et drapsforsøk. Her er kriminalteknikere på vei ut fra Krekars leilighet.
Like etter skuddene ble avfyrt sto en BMW i full fyr ved Botanisk Hage på Tøyen. Politiet vet ikke om dette har sammenheng med skuddene.