Norge

Regjeringen: Folk mellom 18 og 45 år kan få vaksine fem uker tidligere. Intervallet mellom dosene forlenges.

Intervallet mellom første og andre dose av vaksinene fra Pfizer og Moderna økes fra seks til inntil 12 uker for alle aldersgrupper under 65 år.

Helseminister Bent Høie går inn for å forlenge intervallet mellom første og andre dose av vaksinene fra Pfizer og Moderna.
  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist

Det skriver regjeringen i en pressemelding.

Folk i aldersgruppen 18–44 år vil dermed kunne få første vaksinedose fem uker tidligere, i juli istedenfor august.

Forlengelsen av intervallet mellom første og andre vaksinedose skjer etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet. Dette gjelder kun personer uten underliggende sykdommer.

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag 3. mai, og vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som har fått første dose og har fått time til andre dose, beholder timen. Intervallet nå er på seks uker.

– Vi mottok anbefalingen fra Folkehelseinstituttet i dag, og har besluttet å følge den. Når vi øker intervallet, får langt flere vaksine tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Nyere kunnskap om effekten etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, tyder på at det kun er minimal forskjell på antistoffnivået fra seks til 12 uker. Disse vaksinene gir altså god beskyttelse de første 12 ukene etter første dose.

– Det er viktig at alle tar andre dose på riktig tidspunkt for å bli fullvaksinert, understreker Høie.

Vaksine fem uker tidligere

Foreløpige estimater fra FHI viser at personer i alderen 18-44 år vil kunne få tilbud om første dose med vaksinen opptil fem uker tidligere enn dagens nøkterne prognose tilsier. Altså i uke 29 (19. – 25. juli) i stedet for i uke 34 (23. – 29. august).

Dersom vaksinene til Astra Zeneca og Janssen tas i bruk i Norge i etterkant av fremleggelsen av Vorlands-utvalgets rapport 10. mai, vil det kunne få ytterligere betydning for vaksinasjonstempoet.

Les også

  1. Norge kan si nei til over to millioner vaksinedoser. Dette skal ekspertene se på fremover.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Folkehelseinstituttet
  3. Pfizer
  4. Astra Zeneca