Norge

Dette er Ola, Julius sin glemte bror

Lever i et lite betongbur i Thailand.

  • Randi Johannessen

— Det er grov ansvarsfraskrivelse av Kristiansand Dyrepark å ikke ta ansvar for Ola, sier veterinær Siri Martinsen, som er leder for NOAH - for dyrs rettigheter. Ifølge Martinsen har Ola, som er sjimpansen Julius sin ukjente halvbror, levd i et 14 kvadratmeter stort betongbur sammen med tre andre sjimpanser i Safari World i Thailand i over ti år. Sjimpansene skal ikke ha dagslys eller mulighet til å bevege seg. De skal ikke ha vært ute av buret på denne tiden, og skal befinne seg på et oppbevaringsområde hvor publikum ikke har innsyn.

Utlånt til teater

Nå ønsker NOAH å sette fokus på de uverdige forholdene Ola lever under og på det de mener er dyrehagenes bruk- og kastsyklus. Organisasjonen krever at Kristiansand Dyrepark, Öland Djurpark og Safari World i Thailand sørger for at Ola blir overført til Chimfunshi Wildlife Orphanage i Zambia, hvor han er velkommen. Historien om Ola starter i Kristiansand Dyrepark 1987, da Julius sin mor Sanna fødte Ola, åtte år etter at Julius ble født. Ola ble raskt solgt videre til Öland Djurpark i Sverige, og skal bare ha vært ett døgn gammel da han ble fraktet dit. Da Ola var ett og et halvt år gammel, ble han utlånt til teaterforestillingen "Gustav III" ved Stockholms stadsteater. I denne perioden bodde han hos den svenske familien Tillberg-Karlsén, som ble svært knyttet til Ola. De tok seg av ham som sin egen sønn. Les mer om Olas historie

- Bruk og kast

I 1995 ble sjimpansen solgt videre til Safari World i Thailand. Da hadde familien allerede skaffet plass til ham i Chimfunshi Wildlife Orphanage, et reservat for sjimpanser i Zambia. Til tross for omfattende kampanjearbeid i ti år, har familien Tillberg-Karlsén ikke klart å få Safari World til å utlevere Ola. - Olas skjebne er bare toppen av isfjellet. Han er et symbol på alle dyrene som ikke har navn, men som enten blir avlivet eller stuet bort når de ikke lenger er underholdende nok, sier Martinsen. Hun mener det er en skam at Kristiansand Dyrepark tjener penger på Julius, mens halvbroren sitter under forferdelig dårlige forhold i Thailand. - Dyrene blir stilt ut for underholdningens og profittens skyld, og de brukes og kastes. Det er imidlertid mulig å ta ansvar for dyrene som er født inn i fangenskap ved å slutte å produsere nye og gi dem som lever verdige liv i reservater som Chimfunchi, sier Martinsen.

Ikke representativt

Rolf Arne Ølberg, leder av dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark, mener de ikke kan klandres for Olas skjebne.

— Det er klart at det er trist, for vi bryr oss om sjimpanser og vi bryr oss om dyr. Vi føler ikke vi kan forbindes med dette. Dette er ikke noe vi står for, sier Ølberg til NRK Sørlandet. Han mener måten Ola blir behandlet på ikke er ikke representativt for dyreparker generelt. - Der han er nå er helt forkastelig, men det må ikke brukes til å sverte moderne dyreparker, sier Ølberg.

Ola skal bo sammen med tre andre sjimpanser i dette buret.
Ola bodde hos Louise Tillberg i ett år. Hun besøkte ham i Thailand i 1998, og ble svært nedtrykt da hun så hvilke forhold Ola lever under.

Les mer om

  1. Dyr