Makaveli Lindén: – Jeg føler anger hver dag

Makaveli Lindén innrømmet drapet på Heikki Paltto 15. oktober 2018, da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag. Nå blir spørsmålet om han kan straffes.

Forsvarer Øystein Storrvik og aktor Trude Antonsen under straffesaken mot Makaveli Lindén i Oslo tingrett.

– Ja. Jeg har gjort det, sa Makaveli Lindén da han fikk spørsmål om han erkjente seg skyldig i drapstiltalen.

Han sa seg også skyldig i å ha ranet en mann med kniv kort tid før drapet.

Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, presiserte at Lindén erkjenner de faktiske forhold, men at han ikke erkjenner straffskyld fordi forsvaret og tiltalte selv mener han var psykotisk på gjerningstidspunktene.

– Brutalt drap

Den svenske 22-åringen har også tidligere erkjent at han rundt klokken 8 knivstakk 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo.

Ifølge tiltalen var Lindén psykotisk da han knivstakk Paltto 45 ganger i hodet, halsen og overkroppen, noe som førte til at han døde av forblødning og pustesvikt.

I sitt innledningsforedrag beskrev aktor Trude Antonsen drapet som brutalt.

Det bar også åstedet preg av. Da Heikki Paltto ble funnet, var leiligheten rotete, og det var store mengder blod og blodsprut, ifølge statsadvokaten.

– Paltto hadde flere synlige knivstikk da han ble funnet. Obduksjonsrapporten viser at han hadde flere knivstikk som hver for seg var dødelige, sa Antonsen.

Lindén: – Jeg føler anger hver dag

Heikki Palttos mor vitnet også i retten mandag. Hun forklarte at hun har hatt det tøft etter drapet på sønnen.

– Når jeg ser tiltalte i dag, tenker jeg av hele mitt hjerte at han er et ondskapsfullt menneske, sa moren.

Lindén begynte også sin forklaring i retten mandag formiddag.

– Jeg gråter inni meg når jeg hører Heikkis mamma. Jeg føler anger hver dag. Jeg er veldig lei meg, sa Lindén.

Forsvarer Storrvik forklarer klientens reaksjon som ganske typisk for en person som har vært i psykose, men fått medisinsk hjelp og som ser på egne handlinger med nye øyne.

– Jeg oppfatter dette som ganske typisk også fra andre klienter. Når man da har gjort ting i psykotisk tilstand og så mottar hjelp og kommer ut av tilstanden, så får man mer normale reaksjoner på det som skjer rundt seg. Så det ser jeg på et typisk utslag at man er under behandling og at den type følelser kommer opp, sier Storrvik.

Advokaten sier det var først da Lindén kom til Dikemark sykehus og fikk adekvat behandling at han kom ut av psykosen og fikk økt erkjennelse om sin egen helsetilstand.

Hallusinerte og hørte stemmer

I forklaringen sa Makaveli Lindén at hans mentale helsetilstand hadde forverret seg i tiden før drapet.

– Jeg har ikke vært noen engel, men jeg ble mer og mer syk den siste tiden før og etter at jeg kom til Norge, sa Lindén.

Han forklarte at han hadde hallusinasjoner og hørte stemmer i hodet, og at han kom til Norge fordi han følte seg forfulgt i Sverige.

Lindén bodde noen dager i Oslo hos noen han kjente fra barndomstiden i Uppsala. Etter å ha blitt kastet ut fra vennenes leilighet, følte Lindén at han var i en desperat situasjon.

– Jeg hørte stemmer som sa at jeg skulle gå inn i hus og rane mennesker. Etter hvert ga jeg opp å stå imot, sa Lindén.

I desember i fjor konkluderte rettspsykiaterne Agneta Nilsson og Anne Lill Ørbeck enstemmig og under sterk tvil med at Lindén var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet. De to er også til stede i Oslo tingrett for å observere den tiltalte.