Oddekalv tar med livvakt

Espen Lie lover å beskytte Kurt Oddekalv når han møter fiskeoppdrettere på Frøya. FOTO: SCANPIX
  • Jeg kjører hodet inn i løvens kjeft og tar ingen sjanser, sier miljøkriger Kurt Oddekalv før Frøyakonferansen fredag.

«Kurt Oddekalv møter fiskeoppdretterne på deres hjemmebane», lokker Frøyakonferansen i Trøndelag på sin salgsplakat.

Oddekalv kommer ikke alene til Sistranda i morgen, sammen med ham kommer tidligere leiesoldat og torpedo Espen Lie.

— Mottok drapstrusler

— Frøya er hjertet av norsk oppdrett og av mine medlemmer der oppe er jeg advart om at det kan gå hett for seg. Derfor har vi denne gangen valgt å vurdere sikkerheten rundt min egen person, sier Oddekalv til Adresseavisen .

- Er denne livvaktoperasjonen et PR-jippo for å rette oppmerksomheten mot deg og din kampanje mot norsk oppdrett?

— Jeg opplever en oppdrettsgjeng som ikke vil debattere med meg fordi jeg er «en useriøs tulling», samtidig som den bruker åtte millioner kroner i kampanjer for å imøtegå mine argumenter. I 1999 truet vi med internasjonale aksjoner mot norsk laks for å stanse bruken av giftstoffene deflubenzuron og teflubenzuron, den gang truet næringen meg med søksmål på to hundre millioner kroner. Jeg mottok også drapstrusler og bøllete personer kjørte inn i hagen min med bil. Jeg er ingen pusing men jeg synes drapstrusler er ekkelt. Nå har oppdrettsindustrien tatt i bruk de samme giftstoffene, og jeg har erklært den krig fordi den driver vold mot norsk natur.

- Påstår du at oppdrettere truer deg på livet?

— Nei, de store aktørene er ikke dumme, de truer ikke folk på livet, men næringen har tilhengere som kan gå langt mot dem som truer industrien. Jeg kjenner noen av disse karene. Flere vestlige miljøvernere har blitt utsatt for det som kan synes som tilfeldige ulykker, derfor har vi sammen med Espen Lie gått gjennom sikkerheten min denne gangen. Hvis noen ønsker å bruke fysisk makt for å stoppe meg, ja, så er det bare å komme.

Langt igjen til Lie

Havbrukere, som kan tenke seg å bruke makt mot bergenseren, har et langt stykke å slå hvis de skal måle seg med miljøvernerens nye våpendrager. I fjor sommer fortalte Espen Lie til TV2 at han som leiesoldat i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten på 70-90-tallet, kan ha drept så mange som 123 mennesker. På spørsmål hvor mange av disse som var barnesoldater under 18 år, svarte Lie:

«Det har vært eksakt to stykker. Når et mål dukker opp, vurderer du aldri alderen. Han er bare en motstander.»

Jeg er ingen pusing men jeg synes drapstrusler er ekkelt.
Kurt Oddekalv.

I intervjuet fortalte Lie at han senere fikk psykiske problemer på grunn av sin tid som leiesoldat. Han begynte å stamme og fikk taleproblemer.

Nekter for torpedovirksomhet

«Du blir syk, kvalm og du føler deg uvel. Der og da er det såpass heftig eller så pass vondt både psykisk og fysisk, at du akkurat i det øyeblikket kunne tenke deg å bare blitt borte.»

Under finanskrisen har Lie operert som torpedo, og intervjuet med TV2 anslo Lie at han i årenes løp har krevd inn rundt 100 millioner for kunder - uten å knuse en eneste kneskål:

«Jeg er ikke en torpedo. De gangene jeg har kommet i slagsmål, har noen enten fysisk eller med våpen gått på løs meg.»

Lie, som står bak organisasjonen Omegagroup, som tilbyr sikkerhet for sine medlemmer, er dømt til sju måneders fengsel for vold og medvirkning til vold her hjemme. Han er ikke straffeforfulgt utenlands. De siste årene har Lie brukt mye tid på å fiske laks i Gaula hvor han har han tatt laks på 10,5 kilo. Han er også medlem av Miljøvernforbundet som ledes av Kurt Oddekalv.

Trekkplaster: Oddekalv

110 personer og selskaper har betalt 2000 kroner for å bli med på Frøyakonferansen. Teknisk arrangør Heidi Glørstad Nielsen sier Kurt Oddekalv har fungert svært godt som lokkedue, og flere medier har meldt sin ankomst.

— Grunnen til at vi valgte Oddekalv er at oppdrettsnæringen selv ønsker å komme i dialog med ham, sier Glørstad.

- Er dette et linjeskifte, næringen har så langt nektet å debattere med Oddekalv?

— For å si det slik, næringen ønsker nå å vise at den tar Oddekalvs argumentasjoner på alvor, selv om den er veldig uenig i det han sier. Det er næringen selv som har foreslått å invitere Oddekalv til Frøyakonferansen.

- Oddekalv kommer ikke alene, han kommer med egen livvakt?

— Vi er informert om at han har med seg noen, ja.

- Hva er dere informert om?

— Oddekalv har booket seg inn med de personene han vil ha med seg, og de han mener han trenger.

- Er Espen Lie på denne listen?

— Han står ikke på den listen som ligger på nettet.

- Står han på arrangørenes interne liste?

— Det vil jeg ikke kommentere.

Et sterkt felt av foredragsholdere og debattdeltakere kommer til Frøya samfunnshus i morgen. Professor Atle G. Guttormsen skal snakke om «den blå revolusjonen», tidligere fylkesordfører Arnt Frøset, nå kilnotfisker, tar til orde for villaksen. Aina Valland i Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) skal, sammen med administrerende direktør i EWOS-gruppen Kjell Bjordal, debattere med blant andre Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet og Marius Dalen i Bellona.