Norge

Bhatti frifunnet for drapsforsøk

Arfan Bhatti er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for drapsforsøk mot en tidligere topp i pyramideselskapet T5PC i 2006.

Tiltalen for drapsforsøk var det siste som gjensto i den omfattende terrortiltalen mot Arfan Bhatti som ble tatt ut av PST i 2008. Foto: TROND SOLBERG/ VG

Tiltalen for drapsforsøk var det siste som gjensto i den omfattende terrortiltalen som ble tatt ut av PST i 2008.

Bhatti er frifunnet på de fleste av punktene.

Det er hans forsvarer, advokat John Christian Elden, glad for.

– Han er fra før domfelt for medvirkning til skadeverk mot den jødiske synagogen, og ikke for å ha skutt selv, og han er domfelt for å ha skaffet og oppbevart automatvåpen. Han er frifunnet etter å ha anket på tiltalepunkt om terror og drapsforsøk som Politiets sikkerhetstjeneste anklaget ham for, og det er dermed slik at vi har fått skallet av alle de alvorligste tiltalene, sier Elden til NTB.

Ingen kommentar fra aktor

Elden mener at Bhattis snart tre år i varetekt er tilstrekkelig straff.

Aktor i saken, statsadvokat Kristian Nicolaisen, vil ikke kommentere torsdagens frifinnelse før fredag.

– Jeg registrerer frifinnelsen, men vil ikke kommentere noe ennå. Jeg har krevd å stille nytt spørsmål som handler om trusler i stedet for drapstrusler, noe lagmannsretten vil svare på fredag klokken 8, sier Nicolaisen.

– Skulle bare skremme

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og påtalemyndigheten har lidd nederlag på nesten alle punkter i saken, men har opprettholdt tiltalen for det de mener var et drapsforsøk mot en tidligere topp i pyramideselskapet T5PC i 2006.

Bhatti på sin side har nektet for at han forsøkte å drepe noen, og hevder han foretok en kontroll av huset før han skjøt, nettopp for å unngå at noen kom til skade natt til 10. august 2006.

Huset, og en bil som også ble beskutt, tilhørte mannens mor, og hun var hjemme da de ti skuddene ble avfyrt mot huset i Asker.

– Målet var å skremme ham til å betale, ikke skade noen. Hvis målet hadde vært å skade noen, så ville det ikke vært noe poeng i å undersøke på forhånd, har Bhatti sagt i retten tidligere.

Aktor Kristian Nicolaisen er trygg på at saken denne gangen kan avsluttes. Det er andre gang lagmannsretten skal vurdere det påståtte drapsforsøket. I alt har Bhatti vært i retten fem ganger i den samme saken.

I fjor ble han dømt til åtte års forvaring for drapsforsøket og flere andre rettskraftige forhold som tidligere var blitt avgjort i Oslo tingrett.

Misligholdt lån

– Jeg regner med at den avsluttes nå, og at skyldspørsmålet blir avgjort. Det var en utilstrekkelig begrunnelse forrige gang som gjorde at saken havnet i Høyesterett. Nå regner jeg med at utfallet blir det samme, og at det i høyden blir en liten reaksjonsrunde i Høyesterett, sier Nicolaisen til NTB.

Bakgrunnen for skytingen med både maskinpistol og revolver skal ha vært et misligholdt lån på 75.000 kroner mellom flere aktører i gråmarkedet. Da pengene ikke ble tilbakebetalt innen fristen og lånet på kort tid hadde vokst til 300.000 kroner, ble Bhatti trukket inn av långiveren for å «ordne opp».

Les også

  1. Bhatti erkjenner trusler, men nekter for drapsforsøk

  2. Bhatti pepret huset til dame (76) med maskinpistol: - Jeg angrer

  3. Bhatti til finansmann:<br/>- Jeg skal kjøre juridisk over deg