Norge

Advokat kan ha påvirket vitne

Politietterforskes for å ha påvirket vitne til taushet i overgrepssaken.

Fra venstre politioverbetjent Anne Kristin Lindkjølen, politiadvokat Liv Heidi Bjerkmo og aktor Iris Storås under rettssaken i Elverum.
  • Ntb
  • Per Annar Holm
  • Kristoffer Furberg

Advokaten (62) ble oppnevnt som forsvarer for en 46-åring i forbindelse med overgrepssaken i Alvdal i fjor sommer, men trakk seg som forsvarer før jul. Mannen er nå under etterforskning for å ha påvirket et av ofrene til ikke å vitne mot foreldrene sine.

I dag forklarte advokaten seg som vitne for Nord-Østerdal tingrett. Advokaten ga sin versjon av saken i retten, og forklarte at han husket ett møte med far og datter i september i fjor, skriver adressa.no.

— I ettertid er jeg blitt beskyldt for å ha snakket om saken. Det ble ikke gjort. Jeg har dog i forbindelse med gjennomgang av saken sagt til far at nærstående personer, konkret i dette tilfellet hans barn, ikke har plikt til å fortelle om forhold som berører foreldrene, sa advokaten i retten.

- Gråsone

  1. desember ble mannen innkalt til et møte med sorenskriver Tom L. Urdahl i Nord-Østerdal tingrett på Tynset, hvor han ble anmodet om ikke å stille som forsvarer.

— Jeg har jo ligget i en gråsone i forhold til familien, sa advokaten, som også skal ha tilbudt å hjelpe jenta med å skaffe seg leilighet.

Jenta er et av fire barn som har status som ofre i den pågående overgrepssaken.

Den tiltalte 46-åringen og hans kone bor i hver sin by i Trøndelag. Begge er tiltalt for medvirkning til overgrep, og de nekter straffskyld.

- Trakk forklaringen

I forrige uke fortalte politibetjent Lasse Kalvø om en telefonoppringning til politiet fra 46-åringens datter på kvelden 9. oktober i fjor, som i følge etterforskeren underbygger at advokaten utilbørlig kan ha påvirket vitnet:

— Faren min blandet seg inn, en advokat pratet med meg og jeg trakk forklaringen min, siterte Kalvø fra telefonsamtalen med jenta, som i forrige uke nektet å forklare seg etter at hun traff moren rett før hun skulle i vitneboksen.

Advokaten (62) har valgt advokat Erling O. Lyngtveit til å bistå seg.

Les også

  1. Fylkesmannen åpner for pressen

  2. - Ba datteren bli surrogatmor

  3. - Far forlenget egne barns lidelser med ti måneder

  4. Tre vitner kjemper for å slippe

  5. Nektet å forklare seg etter møte med mor