Norge

Busstreik rammer Oslo og Viken hardt

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Ingen by- og regionbusser kjører i Oslo og tidligere Akershus. Også buss for tog og skolebusser vil bli berørt.

3800 bussjåfører ble tatt ut i streik fra klokken 06.00 søndag morgen. Streiken omfatter bussene i Oslo og Viken, det vil si de tidligere fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. Også flybussene til og fra Oslo lufthavn innstilles.

Hvis streiken trappes opp, vil det, ifølge forbundssekretær Dag Einar Sivertsen i Fellesforbundet, skje raskt.

– Vi har til sammen over 10.000 sjåfører vi kan ta ut i streik. Det vil i så fall stoppe all busstrafikk i Norge, sier han til NRK.

Byrådsleder Raymond Johansen(Ap) frykter busstreiken kan bidra til økt smitte i hovedstaden. Flere lurer nå på hvordan de skal komme seg på jobb på mandag. En forsker Aftenposten har snakket med, mener mange ikke har andre alternativer for å komme seg på jobb.

Her er fem ting du må vite om busstreiken.

Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet mener at arbeidsgiverne har vist manglende vilje til å komme dem i møte.

Arbeidstagerorganisasjonene mener at avstanden til industriarbeiderlønnen de siste årene er blitt stadig større.

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Jim Klungnes, mener at arbeidsgiverne har brukt koronapandemien som et påskudd i forhandlingene.

– Busselskapene er ikke i noen krise og nesten ingen sjåfører er permittert. Likevel skal sjåførene nok en gang ta til takke med smuler. Det finner vi oss ikke i, sier Klungnes.

I tillegg til lønnskravet krever de fire arbeidstagerorganisasjonene som nå har tatt ut medlemmer til streik, at sikkerhetssjekk av bussene bør være en del av arbeidstiden.

– Arbeidstagersiden kom til megling med svært høye krav, som vi dessverre ikke hadde muligheter for å kunne innfri, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport.

Han mener at færre reisende og reduserte billettinntekter har medført en vanskelig og usikker situasjon.

– Det viktigste for oss er å unngå permitteringer, sikre jobber og opprettholde et godt busstilbud til passasjerene. Derfor har vi ikke muligheter til å gi mer enn det andre grupper har fått, sier Stordrange.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for streiken.

Les også

 1. Forsker om streiken: De fleste har ikke noe alternativ til buss

 2. Slik rammer buss-streiken

 3. 3800 bussjåfører i streik - varsler rask opptrapping

Les mer om

 1. Streik
 2. Buss
 3. Oppsummert-type