Ligger an til rekordhøy eksport av sjømat

Allerede ved utgangen av oktober hadde eksporten av norsk sjømat tangert rekordåret 2009.

Norsk laks er ettertraktet i mange land, her fyller den opp en fiskedisk i Lisboa i Portugal.

I hele 2009 ble det eksportert sjømat fra Norge for 44,6 milliarder kroner.

Når det fortsatt gjenstår to måneder igjen av 2010 er resultatet allerede på 43,1 milliarder kroner, viser en oversikt fra Eksportutvalget for fisk.

— Hittil i år er det eksportert sjømat for 43,1 milliarder kroner som er en økning på 7,5 milliarder kroner eller 21 prosent. En kraftig vekst i makrelleksporten til Japan er med på å løfte sjømateksporten i oktober. I tillegg fortsetter rekordsalget av norsk laks og legger grunnlaget for tidenes sjømateksport fra Norge, sier Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk.

Bare i oktober økte sjømatsalget til utlandet med 1 milliard kroner til 5,9 milliarder sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er en økning på hele 21 prosent.

Voldsom laksevekst

Fortsatt høy pris og rekordstore volum er årsaken til at lakseeksporten har skutt i været.

Bare i oktober ble det solgt laks til utlandet for over 3 milliarder kroner, en økning på 38 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Til sammen har norsk laks for 24,9 milliarder kroner blitt solgt til utenlandske importører i løpet av 2010, en økning på 5,9 milliarder og allerede mer enn for hele fjoråret.

Frankrike og Polen er de største importørene av norsk laks, men Russland kommer på en god tredjeplass med en importøkning på hele 106 prosent hittil i år.

Ørreteksporten økte i oktober med 8 millioner kroner til en samlet verdi av 173 millioner kroner, men her har det vært en nedgang på hele 341 millioner kroner i løpet av årets ti første måneder. Samlet ligger ørreteksporten på 1,3 milliarder kroner.

Mer makrell

Mens sildeeksporten har falt 11 prosent i løpet av året er interessen for norsk makrell stor i utlandet. Eksporten økte med solide en kvart milliard kroner i oktober, eller 40 prosent, og hittil i år er det solgt makrell til utlandet for 2,7 milliarder kroner. Det er en vekst på hele 1,1 milliard.

Særlig japanerne trykker den norske makrellen til sitt bryst. Ved utgangen av oktober hadde japaneksporten av makrell økt med hele 537 millioner kroner til 918 millioner.

Også eksporten av klippfisk er høy, med en økning på 14 prosent hittil i år. Til tross for eksportfall i oktober er det solgt saltfisk til utlandet for 15 prosent mer i år enn i fjor.