PST: Ingen andre norske Syria-farere har vært så lenge i konfliktområdene som den IS-tiltalte kvinnen
Først fem år etter at den tiltalte Oslo-kvinnen dro til Syria, startet PST å etterforske saken. Årsaken var for få ressurser samtidig som mange fremmedkrigere dro, ifølge PSTs tidligere etterforskningsleder.
Ingen andre av de norske Syria-farerne har vært så lenge i konfliktområdene som den tiltalte Oslo-kvinnen. Det opplyste PSTs tidligere etterforskningsleder for saken mot den IS-tiltalte kvinnen. Han er i dag ikke ansatt i PST, men vitnet torsdag i Oslo tingrett.
Studenten var den første kvinnen som reiste fra Norge til krigen i Syria. Hun dro en februardag i 2013. Før henne hadde bare en håndfull menn reist, blant andre ektemannen Bastian Vasquez.
Men allerede noen måneder før hun dro til konfliktområdene i Syria for å være med Bastian Vasquez, var hun på sikkerhetstjenestens radar.
I PSTs søkelys siden 2012
I 2012 fikk PST kjennskap til den unge kvinnen. Da dukket hun opp i forbindelse med at PST opprettet kommunikasjonskontroll på kjæresten Bastian Vasquez.
– Han ble etterforsket etter at han brukte telefonen til en annen person, som allerede var under etterforskning, sa etterforskningslederen.
Kjæresteparet hadde lange og hyppige samtaler mens Vasquez var i Syria i slutten av 2012. De ble avlyttet av PST.
I desember 2012 hadde PST fått et tips om at Vasquez var tilbake i Oslo. Da startet politiet spaning av flere personer, blant andre Oslo-kvinnen. Tipset viste seg ikke å stemme. Men gjennom spaningen ble antagelsene om at hun ønsket å reise til Syria styrket.
Sønnen ble Norges mest kjente IS-kriger: – Det er ikke min sønn, det er en radikalisert muslim
Avdekket etter telefonavlytting
– Hun endret adresse, etter oppfordring fra Vasquez, sa den tidligere etterforskningslederen.
På dette tidspunktet kjøpte hun dessuten en del varer på avbetaling. Hun ønsket ikke å få disse varene eller regningene hjem til foreldrene, forklarte etterforskningslederen.
– Gjennom spaningen ble det oppdaget innkjøp av telefoner og klær, varer han (Vasquez, red.anm.) konkret hadde etterspurt i samtalene vi avlyttet.
Ringte hjem
PSTs tidligere etterforskningsleder sa at politiet var klar over at tiltalte hadde uttrykt ønske om å reise til Syria før hun reiste. Dette kom frem i de avlyttede samtalene mellom tiltalte og Vasquez.
Etter at hun hadde tatt seg ned til Syria, ble norske myndigheter kjent med at hun hadde reist.
– Da var hun i Syria og ringte på en telefon knyttet til Bastian Vasquez. Hun ringte til personer i Norge. Det var ganske kort tid etter at reisen hadde funnet sted. Da skjønte vi at ønsket hadde blitt realisert, sa etterforskningslederen.
IS-tiltalt kvinne i SMS til faren: «Tror du virkelig IS kommer til å dø ut? Nei.»
PST: Kunne startet tidligere
16. april 2018 ble etterforskningen mot den IS-tiltalte kvinnen startet. Da var det gått over fem år siden hun dro.
Etterforskningen kunne ha startet tidligere. Det erkjente den tidligere etterforskningslederen i sin forklaring for retten.
– Den kunne nok ha startet på et tidligere tidspunkt. Men det skyldes nok mengden personer og etterforskningskapasiteten vi hadde på det tidspunktet.
I april 2018 hadde fått PST en langt bedre etterforskningskapasitet. Da ble flere saker prioritert, deriblant saken mot tiltalte.
Sønnen ble Norges mest kjente IS-kriger: – Det er ikke min sønn, det er en radikalisert muslim
Ektemannen i søkelys etter trusselvideo
Sommeren 2012 ble PST for første gang kjent med at nordmenn begynte å reise til Syria og knyttet seg til ulike opprørsgrupper. Blant de første som reiste ned var Bastian Vasquez.
Ifølge PST var Mohyeldeen Mohammad, Valon Avdyli, Jibril Bashir og Bastian Vasquez de første som dro.
De er blitt kjent som Norges mest ekstreme islamister. Sistnevnte døde i 2015 mens han laget bomber for IS i Syria. Avdyli og Bashir ble i IS-saker dømt til flere år i fengsel. Mohammad er aldri blitt tiltalt for IS-deltagelse.
Vasquez havnet i PSTs søkelys etter å ha laget og publisert en trusselvideo mot regjeringen og kronprins Haakon i begynnelsen av 2012.
Han ble pågrepet og satt i varetekt. Der ble han avhørt to ganger. Skiensmannen erkjente at han hadde produsert og publisert videoen, men nektet for at den var ment å true noen.
– Det var første gang vi fikk kjennskap til Vasquez, fortalte den tidligere etterforskningslederen.
Høsten samme år reiste han til Syria, hvor han først knyttet seg til Jabhat al-Nusra, deretter IS.
I slutten av august 2012 opprettet PST den første saken mot personer fra Norge som reiste til Syria for å knytte seg til opprørsgrupper. Bastian Vasquez ble senere en del av denne straffesaken, etter at han benyttet seg av en telefon PST knyttet til de mistenkte i denne saken.