Tre helsearbeidere innlagt med blodpropp. Vil granske mulig sammenheng med koronavaksine.
Tre helsearbeidere er innlagt på sykehus i Helse Sør-Øst med blodpropp. De skal ha fått Astra Zenaca-vaksinen. – Vi kan foreløpig ikke si noe sikkert om sammenheng, sier Legemiddelverket.
Tre relativt unge helsearbeidere i Norge er innlagt på sykehus med alvorlig blodpropp. Helsemyndighetene vil nå undersøke om tilstanden har en sammenheng med Astra Zenaca-vaksinen mot korona.
Helsearbeiderne skal nylig ha fått vaksinen.
Pasientene er til behandling ved Rikshospitalet.
Aftenposten ble fredag kjent med to av tilfellene. Lørdag ettermiddag bekreftet Oslo universitetssykehus (OUS) at det er snakk om en person til.
Den tredje ble lagt inn på Rikshospitalet lørdag ettermiddag.
Folkehelseinstituttet (FHI) og Legemiddelverket hasteinnkalte til en pressekonferanse «om mistenkte bivirkninger av Astra Zeneca-vaksinen» klokken 16 lørdag.
Unge pasienter har fått hudblødning
– Vi kan foreløpig ikke si noe sikkert om sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. På grunn av alvorligheten undersøker vi grundig, sa Sigurd Hortemo i Legemiddelverket på pressekonferansen.
Arbeidet vil skje i «tett samarbeid» med OUS, opplyser han.
Legemiddelverket har fått flere meldinger fra pasienter som har fått hudblødninger i større eller mindre grad.
– Dette kan være et alvorlig tegn på nedsatte antall blodplater, sa Hortemo.
Det er ikke bekreftet at det er en følge av vaksinen. Likevel bes unge mennesker under 50 år som har blitt vaksinert de siste to ukene om å være ekstra oppmerksomme på tegn til sykdom.
– Dersom de opplever økt sykdomsfølelse etter noen dager, og får flere større eller mindre blå flekker bør de oppsøke lege.
Legemiddelverket undersøker melding om dødsfall
Legemiddelverket og FHI fikk fredag melding om et dødsfall i Innlandet. Ifølge NTB dreier det seg om en kvinnelig helsearbeider på Tynset. Kvinnen i 30-årene døde av hjerneblødning ti dager etter at hun ble vaksinert med koronavaksinen fra AstraZeneca.
Det er ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. Dette vil bli grundig vurdert.
I en pressemelding skriver FHI at de avventer flere opplysninger før hendelsen kan vurderes nærmere.
Stanset bruk av Astra Zeneca-vaksine
To personer i Europa døde av blodpropp etter at de fikk en dose med Astra Zeneca-vaksinen. Dette er bakgrunnen for beslutningen om å sette vaksineringen på vent, som kom torsdag denne uken. En 60 år gammel kvinne er død i Danmark og en 49 år gammel sykepleier er død i Østerrike.
– På grunn av bivirkningene i Danmark, så velger vi i Norge å stoppe vaksinasjonen med Astra Zeneca-vaksinen, sa smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, da han møtte pressen.
Det er distribuert 127.400 doser av Astra Zeneca-vaksinen i Norge, ifølge FHI. 121.820 av disse dosene er blitt satt. Bukholm sa at stansen kan føre til forsinkelser i vaksineprogrammet.
Det europeiske legemiddelverket EMA mener fordelen med vaksinen veier tyngre en risikoen ved å bruke den. Vaksinen kan fortsatt brukes mens man undersøker tilfellene av blodpropp, skriver de på byråets nettsider.
I likhet med Norge, har Danmark og Island stanset all vaksinering med Astra Zeneca. Flere land har stanset deler av vaksineringen. Blant dem er Østerrike, Italia, Estland, Litauen, Latvia, Luxembourg og Romania, melder BBC.
– Pasientsikkerhet viktigst
Astra Zeneca, som har utviklet vaksinen i samarbeid med Oxford-universitetet, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men opplyser at de er klar over at det undersøkes en mulig sammenheng mellom selskapets vaksiner og blodpropper.
Legemiddelgiganten understreker at det har pasientsikkerhet som høyeste prioritet.
– Vaksinens sikkerhet er grundig undersøkt i fase 3-studier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres godt, skriver det svensk-britiske selskapet i en kommentar til nyhetsbyrået Ritzau torsdag.
En blodpropp kan føre til både hjerteinfarkt og hjerneslag. I 2018 døde til sammen 3660 personer som følge av hjerteinfarkt og hjerneslag i Norge, ifølge FHI.
Matvaner, livsstil, røyking og rekke medisiner er faktorer som kan gi økt risiko for blodpropp. Det har lenge vært kjent at også P-piller gir høyere risiko for blodpropp.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa til Aftenposten fredag at han tror stansen vil føre til økt tillit til vaksinen og vaksinearbeidet.
Han er enig i at det finnes gode faglige argumenter for ikke å stoppe utrullingen av vaksinen. Han er på den andre siden bekymret for at det ville blitt mer uro og mange spørsmål ved å fortsette utrullingen.
– Det er jo oppslutningen rundt vaksineringen som til slutt avgjør om vi faktisk får vaksinert folk, sa helseministeren fredag.
Varsler svikt i planlagt vaksinelevering
Astra Zeneca opplyser lørdag at de igjen vil levere færre vaksinedoser til EU, enn tidligere planlagt.
– Astra Zeneca er skuffet over å måtte kunngjøre en svikt i de planlagte covid-19-vaksineleveransene til Den europeiske unionen, til tross for at vi har jobbet utrettelig for å få opp farten i forsyningene, heter det i en uttalelse lørdag.
Fredag opplyste Sveriges vaksinesjef at de vil få 3,3 millioner færre vaksinedoser enn ventet i første halvår av 2021, ifølge NTB.
Da Folkehelseinstituttet tok kontakt med produsenten fredag, fikk de som svar at dette ikke vil ha betydning for leveransen til Norge.
Det innebærer at Astra Zeneca fortsatt skal levere 670.000 vaksinedoser til Norge i andre kvartal.