Norge

Nye oppgaver ga bedre helse

DnB NOR-ansatt Siri-Lotte Joranger møtte veggen. Arbeidspraksis hos Kirkens Bymisjon gjorde at hun klarte å kjempe seg tilbake.

Siri-Lotte Joranger tester Kirkens Bymisjons nye sykkeldrosjer med HR-rådgiver i DnB NOR, Titti Røneid, som passasjer. Foto: JON HAUGE

  • Jon Hauge (foto)

Les også:

Siri-Lotte Joranger har alltid gitt alt. Da hun var yngre, ga hun alt som idrettsutøver. Og i flere år ga hun alt i ulike jobber i DnB NOR. Hun var vant til å sette seg mål og så prestere. Til slutt fikk hun drømmejobben, og ga alt fordi hun likte det hun holdt på med. Men hun glemte å lytte til kroppens signaler. Og en dag sa det stopp.

Satte seg mål

Hun kunne ikke reise seg opp av sengen. Tiden gikk. Sakte, men sikkert kunne hun igjen begynne å sette seg mål. Hun begynte å gå stadig lenger på ski, og snart ble det til at hun tilbakela to mil i skisporet hver dag. Men etter fem måneder følte hun seg fortsatt ikke klar til å gå tilbake til lederjobben.

— Jeg fungerte ikke som før, og klarte ikke leve opp til forventningene. Samtidig ble jeg rastløs av å gå hjemme, forteller Joranger.

Derfor takket hun ja da personalavdelingen i DnB NOR kom hjem til henne og fortalte at hun kunne få et jobbopphold i Kirkens Bymisjon hvis hun ønsket det. DnB NOR ville fortsatt ha arbeidsgiveransvaret for henne, men arbeidsplassen og arbeidsoppgavene ville være helt annerledes enn det hun var vant til.

Arbeidsglede

— Det føltes bra å kunne jobbe et sted der ingen hadde noen forventninger til meg, og aksepterte meg for den jeg var, der og da. Det betydde utrolig mye for meg å komme meg ut og vite at jeg skulle på jobb og gjøre noe nyttig hver dag.

Arbeidsoppgavene var imidlertid helt ulike de hun var vant til fra DnB NOR. I begynnelsen jobbet hun med å rydde uteområder som er en del av avtalene Bymisjonen har med bedrifter. Deretter klippet hun hekker og la murstein. Så jobbet hun på matlagingskurs for innvandrerkvinner og som sjåfør for arbeidslag på oppdrag for bymisjonen. Og til slutt med kontorarbeid. Hun har blant annet fått bymisjonen på Facebook, oppgraderte hjemmesidene og markedsført organisasjonen mot lokalt næringsliv. Arbeidsoppgavene utviklet seg i takt med at Joranger ble stadig friskere.

–Etter hvert som jeg taklet hverdagen bedre, klarte jeg også å åpne meg. Det har vært utrolig flott å få lov til å jobbe i en bedrift der menneskene får større oppmerksomhet enn de finansielle målene. Jeg har lært veldig mye som jeg vil ta med meg tilbake til DnB NOR.

Tett fulgt opp

Joranger er blitt tett fulgt opp av DnB NORs personalavdeling i hele sykdomsperioden. I slutten av august følte hun seg klar til å begynne i DnB NOR igjen. Nå jobber hun 50 prosent med oppgaver som er tilrettelagt for hennes situasjon, og som tilpasses etter hvert som hun er klar for det.

- Jeg har savnet jobben og kollegaene mine veldig, men kroppen var ikke klar før. Nå går jeg på jobb hver dag, men prøver å kjenne på kroppens signaler for når jeg må roe ned. Jeg er fortsatt i en prosess og er ikke helt frisk ennå. Men det føles utrolig godt å være tilbake.

Nå er avtalen med Kirkens Bymisjon at Joranger kan komme og jobbe der innimellom hvis hun ønsker og føler behov for det.

- Måten de har tatt imot meg på hos Kirkens Bymisjon, har vært helt fantastisk. Jobben og møtet med menneskene der har dessuten gjort at jeg nå ser ting i et nytt perspektiv. Jeg ser at jeg har det godt. Det er så mange der ute som møter tøff motgang hver dag. Jeg har også innsett at jobben bør utgjøre en mindre del av livet mitt. Jobben er viktig, men ikke det eneste viktige.

Les også

  1. Er du arbeidsnarkoman?

  2. Syketiltak uten effekt

Praksisplassen i Kirkens Bymisjon har gjort at Siri-Lotte Joranger har klart å kjempe seg tilbake i jobben i DnB NOR. Foto: Hauge Jon