Norge

Derfor endrer Kristoff Tour de France-oppkjøringen

I fjor måtte Alexander Kristoff reise hjem fra Tour de France uten etappeseier. Nå velger han en annen oppkjøring.

Alexander Kristoff på vei mot seieren på den syvende etappen av Tour of California. Til nå har nordmannen åtte seire denne sesongen. I fjor på denne tiden hadde han 17.
  • Espen Hansen
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Det norske sykkelesset skal teste opptrekkstoget mot laber spurtmotstand.
De siste tre årene har Alexander Kristoff brukt Sveits Rundt som ett av de viktigste oppkjøringsrittene foran Tour de France. I år gjør den norske spurtkanonen en vri. Ut med etapperittet Sveits Rundt og inn med et annet: Critérium du Dauphiné som starter søndag med en fire kilometer lang prolog.

Trener og stefar Stien Ørn forklarer hvorfor de gjør denne endringen:

– Rittet er litt kortere enn Sveits Rundt, og det er ferdig tidligere. Vi gjør dette med håp om å få en enda bedre restitusjonsfase foran Tour de France.

I fjor var i tillegg NM-løypa (sykles alltid helgen før Tour de France starter) i Lillehammer ganske hard. Årets løype i Bodø er flatere og passer Kristoff mye bedre.

Total belastning

Ørn tror den totale belastningen i fjor kan ha slått negativt ut med tanke på å være best mulig under Tour de France.

Selv om Ørn mener Sveits Rundt er ett av de aller hardeste rittene, er ikke Critérium du Dauphiné noen tur i parken heller. De aller fleste av sammenlagfavorittene til å vinne Tour de France i år måler krefter i Dauphiné. Blant dem er Chris Froome, Alberto Contador og Fabio Aru.
Derimot er det nesten ingen av spurtkonkurrentene til Kristoff som har valgt å teste form og formasjon i rittet. Av dem som kan utfordre nordmannen på de to etappene Ørn mener er mulig å vinne (mandag og torsdag), er det bare Nacer Bouhanni og kanskje John Degenkolb som er på Kristoffs nivå.

– Og så skal vi se opp for Sondre Holst Enger, sier Kristoffs trener diplomatisk.

For mange velt

– Vi kunne ha valgt et flatere ritt i Nederland, men der er det ofte så mange velt at laget ikke tok sjansen, legger han til.

Hele opptrekkstoget til Kristoff er med for å øve foran Tour de France. Det trenger de ifølge Ørn. Det har ikke fungert helt perfekt så langt denne sesongen – pent sagt.

Det har blant annet handlet om å finne den riktige farten for Kristoff, både for at han skal komme i god posisjon, men også for at han selv ikke skal ha brukt for mye krefter før de siste meterne.

I tillegg til at selve taktikken skal drilles, må også hver enkelt rytter ha selvtillit nok til å ta valg – ikke la angsten for å gjøre en feil være lammende.

– Bedre enn i fjor

– Alexander er fysisk bedre enn han var i fjor på denne tiden, men også andre er blitt bedre, slår Ørn fast.

I år kommer det sannsynligvis til å bli det råeste spurtfeltet i Tour de France noensinne.

– Slik det ser ut nå er Marcel Kittels den suverent beste spurteren. Han har også et veldig bra opptrekkstog i Etixx-Quick Step. Han er ett hakk over absolutt alle, slik jeg ser det, mener Stein Ørn.

– Alexander får heller ikke noe gratis taktisk lenger, sier han.
I tillegg til Krisstoff og Holst Enger skal også Edvald Boasson Hagen sykle Critérium du Dauphiné.

Rittet vises både på TV2 sportskanalen og Eurosport.