Norge

Æresskjeller kollega etter eksklusjon

Georg Apenes ekskludert fra Høyre etter svært frimodig karakteristikk av partikollega.

Georg Apenes er ikke nådig i sin kritikk av Engeset (t.v.). Engeset mener lederen for Datatilsynet nærer et personlig hat til h ham. Foto: SCANPIX

  • Flemming Trondsen

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes ble i går ekskludert fra Høyre etter å ha kommet med kritikk av stortingsrepresentant Martin Engeset, som representerer partiet for Østfold.De siste ukene har det vært opphetet stemning i Fredrikstad Høyre etter at Apenes har kommet med harde utspill mot Engeset. I går ble Apenes ekskludert fra partiet, men eksklusjonen hadde i morgentimene i dag ikke fått lederen av Datatilsynet til å tie om hva han mener om partikollegaen. I et intervju med NRK Dagsnytt i dag fyrte Apenes av en ny bredside mot Engeset: — Jeg synes han er massivt udugelig, jeg synes han er inkompetent, selvopptatt, bornert (begrenset, innskrenket, trangsynt , red.anm.) , og en skam for sitt parti. I det samme intervjuet sier han at Engeset gjennom åtte år har vist sin inkompetanse.- Et stort parti som Østfold fylkesparti av Høyre har bedre folk som de kan sette på toppen, sier Apenes.

Engeset: - usaklig

— Jeg synes kritikken er usaklig og urimelig, sier Martin Engeset til Aftenposten.no.Likevel støtter ikke Engeset partiets vedtak om å ekskludere Apenes. - Vedtaket de har gjort, er meget uklokt. Det skal være høyt under taket i partiet, og ytringsfrihet er et prinsipp som Høyre og jeg holder er veldig opptatt av, sier Engeset.

- Usynlig

Det har vært store uroligheter i forbindelse med nominasjonsprosessen i Østfold Høyre denne høsten.Både Martin Engeset og tidligere sosialminister Ingjerd Schou vil ha førsteplassen. Bak de to kandidatene står medlemmene steilt mot hverandre.Georg Apenes har lenge vært ute av partiet, men meldte seg inn igjen nylig. Han er gift med Høyrekvinnen Ingrid Willoch, som er vararordfører i Fredrikstad.Under et nominasjonsmøte tok lederen av Datatilsynet et skikkelig oppgjør med Engeset og flere andre kolleger i Fredrikstad Høyre.Han gjentok kritikken i Fredriksstad Blad lørdag for en uke siden.– Han har vært fullstendig usynlig på Stortinget. At han skal være så offensiv og pågående for fylket sitt, er nytt for meg og mange jeg kjenner i stortingskorridorene, sa Apenes til avisen.

Personlig vendetta

— Formen og innholdet i kritikken forteller at Apenes har en personlig vendetta gående mot meg, sier Engeset til Aftenposten.no.Han henviser til Fredrikstad Blad, der han utdyper dette synet.– Dette henger sammen med det som skjedde for om lag ti år siden da jeg var gruppeleder for Østfold Høyre i fylkestinget. Sykehuset Østfold var vanskjøttet, og jeg tok til orde for å bytte ut direktøren. Alle i partiet, unntatt Ingrid Willoch, støttet forslaget. Senere kom det frem at sykehusdirektøren hadde vært forlover for Georg Apenes da han giftet seg med Ingrid Willoch . Siden den dagen har Apenes hatt en personlig vendetta gående mot meg, sa Engeset til Fredriksstad Blad lørdag i forrige uke.

Har partikulturen i FrP smittet over på Fredrikstad Høyre?

Trakk seg i protest

Høyre-nestor Inge Lønning sier til Dagbladet at han ikke er særlig glad over eksklusjonsvedtaket.Samtidig understreker han at lederen av Datatilsynet har gått for langt.- Jeg har lest noen utklipp fra avisene i Østfold om den opphetede debatten om nominasjonskampen, og synes vel Apenes sin måte å utbasunere sin kritikk på er litt voldsom. Det er langt å foretrekke at du argumenterer for dem du støtter, i stedet for å argumentere for dem du ikke støtter, sier Lønning til Dagbladet.Leder i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, trakk seg i protest etter at eksklusjonen var stemt gjennom, skriver Fredriksstad Blad.

Vil få vedtaket omgjort

Tirsdag skriver Fredriksstad Blad at lederen i Østfold Høyre er imot vedtaket om eksklusjon.- Jeg vil i dag be om at det blir holdt et ekstraordinært møte der vedtaket blir omgjort, sier Tage Pettersen til Radio Moss. - Det er viktig at vi følger våre vanlige, gode demokratiske prosesser og ikke lar følelsene ta overhånd, sier fylkeslederen.