Satser på HDTV

Kabel-tv-selskapet Get vil i løpet av året tilby kundene fem HDTV-kanaler.

Les også

Raser mot<br/> betal-TV


Etter å sittet på gjerdet, jobber nå Get med å få på plass en egen HDTV-kanalpakke som skal lanseres i løpet av året.

Hvorfor? Jo, for at kundene skal få maksimalt utbytte av sine HD-klare TV-er. Det er nemlig først med høyoppløste HDTV-signaler at høyoppløste TV-er og projektorer virkelig kommer til sin rett — med en bildekvalitet som gir deg følelsen av å være til stede på fotballkampen og i studio.

— Mange av våre kunder sitter allerede med HD-klare skjermer, og vi føler derfor at tiden er moden for å lansere et HDTV-tilbud, forteller Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get.

Han legger heller ikke skjul på at det faktum at konkurrenten Canal Digital allerede har et HDTV-tilbud til sine kunder, har hatt sitt å si for at Get kommer ned fra HDTV-gjerdet.

God og dårlig HDTV

Men også HDTV kan gjøres bra og dårlig. Et kritisk punkt er båndbredden, eller datahastigheten signaltilbyderne tilgodeser HDTV kanalene med. For lav båndbredde gir et dårlig HDTV bilde. Oppskalert standardoppløst videomateriale(SD) solgt som HDTV, vil vi heller ikke ha. Det har ingenting med ekte HDTV å gjøre.

Øyvind Husby kan i så måte opplyse at de fem planlagte HDTV-kanalene vil benytte MPEG4-komprimering og bli sendt med en datahastighet på 15Mbps.

Det betyr at du må leie en egen MPEG4-kompatibel HD-mottaker. En mottaker som blant annet er utstyrt med HDMI-utgang for digital overføring av TV-signalene hele veien frem til TV-apparatet.

Noe mer informasjon om hvilke kanaler det er snakk om, kan foreløpig ikke Huseby si noe om — Vi er fortsatt i forhandlinger med aktuelle kanaler, og kan først gå ut med HDTV-kanaltilbudet når det er endelig spikret. Priser, det være seg hva gjelder dekoderleie og abonnementspris på den nye HD-pakka, er heller ikke fastsatt.

HD-VOD

Husby røper at man i tilegg til fem HDTV-kanaler, også planlegger å lansere et filmnedlastningstilbud, såkalt Video On Demand(VOD), i HD kvalitet.

-Istedenfor å leie en

Les også

HD DVD eller Blu-ray?

kan kundene mot betaling laste ned filmer i HD-kvalitet fra vår filmdatabase, sier Husby. Han regner med at også dette HD-tilbudet vil være oppe å gå i løpet av året.

Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get, mener ikke uventet at alle med en digital flat-TV bør ha digitale TV-signaler. Best bilde får du med digitale HDTV-signaler.