Norge

Krise for børsen - krise for deg?

Er det for sent å selge seg ut nå? Eller er det tid for å kjøpe? Ekspertene strides om hva du bør gjøre.

Oslo Børs har falt over 20 prosent hittil i 2008. Har det noe å si for din økonomi? Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX

 • Karianne Steinsland

**Les også:

Les også

Fondskundene rømmer

**


2008 har hittil vært tidenes verste start på Oslo Børs.

Hittil i år har Oslo Børs falt med 22,97 prosent (pr. 22/1-08, kl. 13:25).

Men er det kun de med norske aksjer som trenger å bekymre seg? Og skal man — som ekspertene sier - holde seg i ro, uansett?

Sjekk fondenes utvikling her.

Selge eller bli?

— Mange eksperter sier at du ikke bør tegne andeler i aksjefond nå, basert på at usikkerheten i aksjemarkedene er unormalt stor eller ut fra at de tror markedet skal videre ned på kort sikt. Spørsmålet blir da: hvilket tidspunkt er korrekt? Skal du vente til usikkerheten har blitt mindre eller til det igjen ser rosenrødt ut? Da vil jo aksjekursene ha steget igjen, sier Lasse Ruud, adm. direktør i Verdipapirfondenes forening (Vff).

Han synes ikke kursfallet skal ha noe å si for tidspunktet for tegning.

— Det er din egen tidshorisont og ikke situasjonen i aksjemarkedet som bør telle for når du vurderer å tegne nye andeler. Hvis ikke blir du en markedstimer. Der har du ikke oddsene på din side for å oppnå gode resultater, sier Ruud.

Han tror det er viktig å ikke la seg rive med av den kortsiktige psykologien i markedet.

— Bestem deg for en dag. Sett dem inn da. Se på oljefondet, - de forholder seg til en investeringsstrategi som i praksis innebærer at de kjøper mer aksjer hver gang aksjemarkedene faller, og prøver ikke å time markedet, påpeker Ruud.

E24: Nå kjøper Oljefondet aksjer.

Selg dersom usikker

Dag Jørgen Hveem, studierektor på Handelshøyskolen BI, gikk selv ut fra aksjemarkedet for noen uker siden. Pengene har han plassert sikkert på en bankkonto.

- Jeg er ikke enig med ekspertene som sier at folk skal stå i markedet til enhver pris. Her blir det vanskelig å være generell. Jeg tror det er viktig å revurdere og kjenne etter om det man har begitt seg ut på er riktig. Dersom du sitter på jobb og følger med på aksjekursene hvert 15. minutt, ja, da er det kanskje greit å gå ut, påpeker Hveem.

Selv om Norge går bra realøkonomisk, tror han børsfallet tyder på en endring.

Les også: Meglere frykter boligkrakk.

— Det som skjer nå er med på å prege folks forventninger. Det er styrende for blant annet forbruket. Man skal ikke undervurdere folks forventninger. Og hvis tilstrekkelig mange selger seg ut, da kollapser det. Da blir det vanskelig å råde noen til å bli værende i aksjemarkedet.

Ta ut før du trenger dem

Både Hveem og Ruud anbefaler spareavtaler.

— Jeg ville ikke rådet noen til å stoppe en spareavtale. Det er små beløp som får med seg opp- og nedturene i markedet, sier Hveem.

Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, er enig.

— Det er vanskelig å time markedet. Men med sparing i spareavtaler får du en jevn og god sparing som over tid lønner seg, påpeker Dokk Holm.

Hun påpeker at det er lurt å legge en strategi for uttak av aksjer og aksjefond.

— Sitter du i aksjefond og skal bruke pengene denne våren, er du maks uheldig. Da har du gjort noe feil. Du skulle ha tatt dem ut noen år før du skal bruke dem, slik at pengene står sikkert.

Har du miljøfond? Miljøfondene i sterk motvind.

Ikke flaut å selge

— Det passer ikke alle å stå i ro. Har du ikke råd til å tape mer og har tenkt til å bruke pengene snart, så er det ikke flaut å selge nå, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Likevel råder han de fleste å stå i ro.

— Sparer du langsiktig, så bør du stå i ro og fortsette med månedlig sparing. Men har du et engangsbeløp som du skulle investert, så anbefaler jeg deg ikke å gå inn nå. Det er ingen vits i å ta så stor risiko, du kan miste hele årsavkastningen på kun to dager slik markedet er nå, sier Gundersen.

Les også: Slik sparer du proffere.

Husk gebyrer og skattefordeler

Det er få skattefordeler igjen i aksjer og aksjefond, likevel er det lurt å ha dem i mente.

- Dersom du vurderer å gå ut, så må du huske på gebyrsiden. Skal du reinvestere om et halvt år, så må du betale nye gebyrer. I tillegg kommer skattefordelene gjennom skjermingsfradraget. Dersom du går ut med tap, så mister du denne skattefordelen, sier Hveem.

Han påpeker at børsfallet kan være til god læring for sparerne.

— Vi har hatt noen svært hyggelige år på Oslo Børs, og man kan forvente at markedet vil svinge. Nordmenn er dessverre litt for glad i å gamble, og kan være for snevert eksponert mot aksjemarkedet gjennom kun aksjer på én børs. Derfor skal man lære av det, og spre og diversifisere godt neste gang man skal investere. Spredning er god latin, avslutter Hveem.

Stoler du på ekspertenes råd? Del dine meninger med andre lesere i kommentarfeltet.

Følg med på aksjemarkedet på Aftenposten.no.

Setter Norges Bank opp renten i morgen? Følg med på Aftenposten.no.

Sjekk skattelistene her.

Les også

 1. Spar proffere

 2. Fondskundene rømmer

 3. Miljøfondene i sterk motvind

 4. Folksomme visninger

 5. Vi vet lite om aksjer

 6. - Bør ta mer pensjonsrisiko

 7. Spar i fond i 2007

 8. Elsker norske fond

 9. Nye markeder lokker småsparere

 10. Snart for sent

 11. Miljøaksjer den neste boblen?

 12. Ingen panikk i aksjefond

 13. - Spar som oljefondet

 14. De verste fondene

 15. Risiko lønner seg, men tap er mulig

Det er din egen tidshorisont og ikke situasjonen i aksjemarkedet som bør telle for når du vurderer å tegne nye andeler, sier Lasse Ruud, adm. direktør i Vff. Foto: Vff

- Det er ikke flaut å selge, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1. Foto: Sparebank1

- Dersom du trenger pengene denne våren, skulle du ha tatt ut aksjefondene dine for lenge siden, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken. Foto: Postbanken