Norge

- Månedlig pris for musikknedlasting

Danske IFPI foreslår en abonnementsordning på nedlasting av musikk, som gir ubegrenset tilgang for 100 kroner måneden.

- Ulike abonnementsordninger diskuteres, sier IFPI-direktør Marte Thorsby.
 • Christine Jensen

Amerikanske Institute for Policy Innovation (IPI) har anslått at musikkbransjen taper så mye som 70 milliarder kroner årlig på grunn av piratkopiering. Dette skal ha ført til at over 70.000 personer har mistet sine jobber i og rundt platebransjen, ifølge tall fra platebransjens egen forening IFPI.

Organisasjonen har de siste årene satt i gang ulike tiltak for å bekjempe den utbredte piratkopieringen – blant annet ved å overvåke nettsteder hvor det deles ulovlige musikkfiler.

100 kroner

Men nå kommer organisasjonen med et uventet utspill. Det kan virke som de nærmest har gitt opp sin pirat-jakt og innsett at det vil være en umulig kamp.

Danske IFPI foreslår nå en ordning der forbrukerne kan laste ned alt de vil av musikk til et fast beløp per måned. Forslaget er at 100 kroner per måned skal gi ubegrenset tilgang til musikk på nettet.

— Vi blir tvunget til å tenke mer åpent og se på muligheter teknologien gir, framfor å sette begrensninger, sier markedsdirektør i IFPI Danmark, Jesper Bay til dagbladet Børsen, ifølge .

— Dette er en langt mer interessant forretning enn å holde fast i gamle regler, mener Bay.

Diskuteres i Norge

Norske IFPIs direktør Marte Thorsby, kjenner ikke til uttalelsen fra Bay, men bekrefter at en abonnementsløsning også kan være aktuelt i Norge.

— Ulike former for abonnementsordninger er noe vi absolutt diskuterer, forteller hun til Forbruker.no.

— Vi ser at verden er i forandring og at vi må tenke på å selge musikk på nye måter, sier hun.

Om danske IFPI skulle beslutte å innføre en månedlig betalingsordning for nedlasting av musikk, er det på ingen måte sikkert at norske IFPI gjør det samme.

— Det konkrete forslaget er ikke diskutert med oss. Det er det danske IFPI som står for, sier Thorsby

LES OGSÅ: EMI fjerner kopisperrene

I fjor ga Datatilsynet konsesjon til private aktører som vil overvåke og registrere fildelere.

I juli i år ba musikkorganisasjonen Tono om tilgang til informasjon om fildelernes identitet. Slik det er i dag, er det bare politiet som kan få tilgang til denne informasjonen.

Hadde du vært villig til å betale 100 kroner måneden for å kunne laste ned ubegrenset med muikk lovlig? Hva syns du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet over til høyre.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5