Norge

Det seriøse svaret på Facebook

Nettsamfunnet LinkedIn er det seriøse svaret på Facebook. Her finner du kanskje din framtidige jobb.

  • Christine Jensen

Noen selskaper truer med sparken hvis du bruker nettsamsunnet Facebook. LinkedIn er nettsamfunnet som kan hjelpe deg til å finne jobben du drømmer om.

For mens Facebook er stedet der man samler venner og kjente fra alle mulige sammenhenger og legger ut bilder fra vorspiel og fester i høyt tempo, er LinkedIn stedet der man samler profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser, legger ut CV-en — og der bilder hører med til sjeldenhetene.

Foreløpig er det klart flest nordmenn som har registrert seg i Facebook. Man regner med at over 200.000 nordmenn har en profil her. LinkedIn har rundt 75.000 registrerte nordmenn. På verdensbasis har de to nettsamfunnene henholdsvis 24 og 11 millioner brukere.

LES: Alle Facebook-sakene her!

For mange Facebook-brukere ville det nesten vært et mareritt om en eventuell fremtidig arbeidsgiver kom over profilen, mens på LinkedIn er dette snarere det store målet.

LinkedIn er laget for at brukerne skal kunne samle sine seriøse kontakter, knytte nye, og vise seg frem for fremtidige arbeidsgivere.

Nettsamfunnet er perfekt for rekrutteringsbransjen og for de som ønsker å bli rekruttert. Som alle vet er det mange stillinger som aldri lyses ut og de som får en jobb gjennom nettverket sitt, får den gjerne gjennom kontakter av kontaker. På LinkedIn er det lett å få tilgang til denne gruppen.

Anbefalinger

I motsetning til på Facebook der man blant annet registrerer seg med religion, favorittfilmer og politisk syn, er det kun CV-fyll som ønskes ved registrering i LinkedIn. Her fyller man inn navn, land, jobb, bransje og utdanning som de viktigste opplysningene. Senere kan man legge inn mer om erfaring, utmerkelser, kontaktinformasjon og andre ting som gjør deg attraktiv.

Les også: Facebook egner seg ikke for barn

Etter å ha registrert seg, er det lett å finne kontakter. LinkedIn foreslår at du først leter etter kontakter som allerede har registrert seg på nettsamfunnet – for eksempel gjennom listen over folk som gikk ut fra samme skole, samme år som deg. Man kan også lett søke på arbeidsplasser man har vært innom.

Etter hvert som man skaffer deg kontakter kan man få noen av disse til å skrive anbefalinger. Får du en fin anbefaling fra rett person, kan dette være veldig nyttig for å tiltrekke seg arbeidsgivere.

- Viktigere enn Finn

Norske arbeidsgivere lusker rundt på sidene på jakt etter nye mennesker:

— LinkedIn er den viktigste kilden på nettet for å finne kandidater til stillinger vi skal rekruttere til, sier partner Pål-Espen Tørisen i rekrutteringsfirmaet Nets.as til Forbruker.no.

Han tror flere og flere norske arbeidsgivere kommer til å bruke nettverkstjenesten til rekruttering i fremtiden.

Selv bruker han både LinkedIn og Facebook aktivt i sin jakt på nye hoder - LinkedIn for seriøs jobbinformasjon og Facebook for litt mer bakgrunnsinfomasjon.

— Jeg synes man godt kan ha en profil begge steder, men er man jobbsøker bør man prioritere LinkedIn, sier Tørisen. Hans beste tips til bruk av de to nettjenestene er at det er fort gjort å legge ut for mye informasjon på Facebook og for lite på LinkedIn.

— Det er bare tull at en CV skal være maks en side. Jo mer informasjon du legger ut om deg selv, jo større mulighet er det for at vi finner deg, sier headhunteren, som søker etter kandidater på tjenesten daglig og har funnet mange aktuelle her.

Viktig med stikkord

I sine søk etter kandidater bruker headhunterne stikkord, og et godt tips er derfor at man har fått med de viktigste stikkordene og synonymene til å beskrive erfaringen, kompetansen og utdanningen man har lagt inn - og at disse er stavet riktig. Han råder også brukerne av tjenesten til å tenke tospråklig, men prioritere norsk, dersom det er jobb i Norge man er ute etter.

Tørisen mener man som jobbsøker bør ha CV-en sin TO steder på nettet - i CV-databasen til Finn.no og på LinkedIn. Han ser på sistnevnte som den viktigste av de to rekrutteringsbasene, og minner jobbsøkende om å huke av på "career opportunities" under punktet "interested in". Ellers blir de i alle fall ikke kontaktet av ham.

— Generelt ser jeg ingen grunn til at dette punktet ikke skal være huket av for, sier Tørisen, som mener man bør registrere seg på LinkedIn også om man ikke er er aktiv jobbsøker.

— Alle er avhengig av nettverket sitt for å løse jobben sin, sier Tørisen som ser at nettverkstjenesten er mest brukt blant kunnskapsarbeidere, ledere- og mellomledere, it-folk, typiske spesialister og personer innen salg.

Mange kontakter

Kontaktlisten bør ifølge Tørisen helst overstige 50 personer. Det er ikke så mye som det høres ut som. Tenk bare på alle klassekameratene du har fra studiene og alle kolleger du har hatt. Sannsynligvis er mange du kjenner allerede registrert.

Tørisen illustrerte mulighetene med nettsamfunnet i en artikkel på Karrierelink.no allerede i 2004. Da hadde han 326 direkte kontakter i LinkedIn og gjennom disse hadde han direkte kontakt med nesten 100.000, som igjen hadde direkte kontakt med over 1,2 millioner. Nå er tallet på direkte kontakter oppe i 1450.

"Det betyr at hvis jeg er ute etter en jobb i et bestemt selskap, er det ikke usannsynlig at en av mine 100.000 annenhåndskontakter jobber der, og faktisk sannsynlig at en av mine tredjehåndskontakter gjør det — kanskje til og med er ansvarlig for rekrutteringen," skriver han.

Les gode tips om hvordan man får nettverksbygging til å fungere på den offisielle bloggen til LinkedIn.

Les også

  1. Facebook egner seg ikke for barn

  2. Dette er nye Facebook

  3. Blomster-Finn hengt ut på Facebook

  4. Her er de hotteste nett-trendene

  5. Facebook krever<br/> filter i hodet

  6. Sjefen kan ikke overvåke bruken

  7. Forbudt med Facebook på jobben

  8. Facebook-farene

LinkedIn er stedet for å reklamere for deg selv - karrieremessig.