Norge

60-tallet på utstilling

Fra platespilleren høres Beatles-låten "Help". På TV'n surrer opptak fra da Einar Gerhardsen overlot regjeringskontorene til Per Borten - i sort hvitt. Året er 1965 - på Folkemuseet.

  • Forf>signe Dons (foto)
  • <
  • <forf>astrid Løken

Sosialdemokratene Solveig og Arne Dahl møtte hverandre på en dansetilstelning i Folkets hus. I 1949 giftet de seg. Da barna hadde kommet til verden, var de heldige og fikk en treroms Wessels gate 15 i nærheten av Rikshospitalet. Mor er hjemmeværende. Far har akkurat rykket opp og blitt avdelingsleder i Oslo Lysverker. Slik presenterer Folkemuseet den typiske 60-tallsfamilien. Tone (8) går i første klasse på Møllergata skole. Jan (15) har latt håret gro over ørene — og går i andre real på Aars & Voss skole. Når han er hjemme spiller han Beatles og Rolling Stones-plater på platespilleren - eller sluker Agatha Christie-bøker. I morgen åpner en ny leilighet i OBOS-gården på Norsk Folkemuseum. Gården ble flyttet fra Wessels gate i 1999. Med støtte fra OBOS har Folkemuseet nå innredet syv leiligheter i den gamle gården. Denne gangen er det 60-tallet som er illustrert.

Familien er konstruert.

— Mor, som har vært hjemmeværende i 15 år, begynner å gå lei. Hun vil ut i arbeidslivet igjen. Før hun fikk barn arbeidet hun som "skrivedame" i Kirke- og undervisningsdepartementet, forteller Birte Sandvik, prosjektleder for 60-tallsleiligheten. Familien har sakte, men sikkert pusset opp leiligheten, som hadde mye original standard fra 1865, da gården var ny. Mor har lenge drømt om nytt kjøkken. Men far vil kjøpe først; det blir en folkevogn. Deretter kjøkken til mor. - 1960-årene var velstandstider. Folk flest hadde fått bedre råd. Og mange pusset opp leilighetene sine. Teakmøbler og fjernsyn var en drøm for mange, forteller Sandvik.

Gamle annonser.

For å få et riktigst mulig bilde har de intervjuet og snakket med mange. De har samlet inn fotografier for å få en leilighet mest mulig lik en gjennomsnittlig 60-tallsbolig i Oslo. Annonser og reklamemateriell fra 60-årene har hjulpet dem til å se hva slags møbler som var til salgs. Alt er sammenfattet med levekårsstatistikk fra SSB. - Det var mange forskjellige 60-tallsinnredninger. Men det viste seg at veldig mye var likt også. Folk flest hadde bedre råd og investerte i boligen sin. Man finner mindre etterslep av møbler fra tidligere tiår i boligene fra 1960-tallet, enn man gjorde på 40- og 50-tallet, forteller Sandvik. Ingenting er reprodusert. Alt er gammelt. Norsk Folkemuseum har samlet inn gjenstander til denne leiligheten siden år 2000 og har opplevd giverglede fra publikum. De har også vært heldige og fått tilgang til tapeter på rull fra denne epoken. Linoleumsgulv var vanlig; i stuen er det for eksempel imitert stavparkett. En av de store utfordringene har vært å få tak i gardiner. - Gamle gardiner blir ofte sydd om eller har endt opp som pussekluter. De siste gardinfagene kom inn i forrige uke, forklarer hun. De har vært nøye på at tingene skal være originale. Ikke enting er fra etter 1965.- Vi har vært nøye på at det skal være gammelt. Kvitteringer eller reklamemateriell sikrer at ting virkelig er fra riktig epoke.Datteren Tone har fått det største rommet. Her er dukkevogn, en rødrutet ransel og tavle med kuleramme på plass. Og dukkehus. Bokhyllen er fylt med Bobseybarna. Tone har det største barnerommet. Men så må hun også dele det med mor; her er det såkalte "syrommet" også, som var vanlig på denne tiden.Jan (15) har fått det gamle "pikeværelset". Et bitte lite rom; tapetsert med plakater av Rolling Stones og Beatles. Han har båndopptager, platespiller - og gitar på veggen. I stuen er knytteteppet på plass sammen med teakmøblene. Teakreol med bokhyller og "Radionette"-radio, foran tapet i imitert stråmønster. - Vi ville velge en utpreget stil, når vi først skulle vise frem 60-tallet, sier Sandvik. Kjøkkengulvet, turkise vinylplater, er fra et gjenbruksutsalg i Moss.

Ikke bad.

Leiligheten har ikke bad, men i 1950 ble det lagt inn vannklosett i den gamle kjøkkentrappen. Frem til 1950 var det utedo i bakgården.

Her er kjøkkenet til mor. Dette var den mest moderne kjøkkeninnredningen på 1960-tallet og ble levert av &quot;Nordia&quot; (Norema i dag). Røde stålrørsstoler fra slutten av 1950-tallet var vanlig. En krydderhylle i rød og hvit plast til å ha mel, sukker, krydder og salt i var ofte standard.
Teakreolen er på plass. Den heter &quot;Veggen De Luxe&quot; og ble laget hos Bruksbo fra 1952. Radioen heter &quot;Radionette&quot; og fantes i mange 60-tallsleiligheter. Papirtapetet er original. Det typiske var at man hadde en kontrastvegg i stuen, enten malt i en annen farge, eller i tapet, slik som her.
Båndopptager var en vanlig konfirmasjons-gave, og alle gutters drøm. Platespiller, gitar og plakater av popstjerner hører med.