Kokkens grilltips
Det er ikke hokus pokus å få til god grillmat.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.
Les også:
Les også
Dropp kullsvarte pølser
Les også:
Les også
PAH og HA i grillmat
- Ikke svi kjøttet: Flytt maten ofte og følg godt med.
- Ved bruk av kullgrill er det viktig å ikke legge på maten for tidlig. Vent til kullet har hvit aske utenpå.
- Del grillen i to: En varm sone, der kullet ligger, og en kjølig sone dit kjøttet kan flyttes.
- Anbefalt høyde mellom varmekilde (kull) og maten er 10-15 centimeter.
- Unngå at fett eller eller marinade drypper. Fettet tar fyr og det dannes skadelige stoffer.
- Mariner kjøttet minst en halv dag før det grilles. Pensling er gir ikke mye smak. Legg heller en god barbequesaus på tallerkenen til dip.
- Rene grillrister er viktig.
- Ved steking av fisk og kjøtt surret i bacon er det viktig å la maten ligge så lenge at det dannes en stekeskorpe. Da faller det ikke fra hverandre.
- Bruk grilltermometer til store stykker kjøtt. Da blir det perfekt.
- Engangsgriller gir flekkvis varme og har svært liten avstand mellom kullet og maten. Derfor er det viktig å følge godt med på maten.
- Ikke la engangsgriller ligge. Det er forsøpling. Det finnes gode bærbare griller til en billig penge.
Kilde: Bjørn Tore Teigen og Matportalen.no.