FHI: Epidemien fortsetter å øke i omfang

Både antall nye smittetilfeller, antall nye innlagte og antall nye koronadødsfall økte markant forrige uke, viser FHIs ukesrapport.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Av den går det frem at det ble lagt inn 135 nye pasienter i uke 44, etter 111 uken før. Trenden har særlig vært økende blant de over 65 år de siste fire ukene. Antallet i denne aldersgruppen tilsvarer nå det høyeste nivået våren 2021.

Det ble også registrert vesentlig flere dødsfall i forbindelse med korona i uke 44 enn i uken før. Totalt ble det registrert 28 koronarelaterte dødsfall forrige uke, mot 16 uken før. Det er samme nivå som i begynnelsen av 2021.

Smitten fortsetter å øke, og i alt ble det meldt om 9728 nye tilfeller forrige uke. Det er en økning på 39 prosent sammenlignet med uken før.

R-tallet i Norge er beregnet til 1,3, ifølge rapporten. Oslos r-tall er nå 1,4, mens Rogaland har et r-tall på 1,8.

Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI sier det er særlig innleggelsestallene de følger med argusøyne.

– Vi har en raskere økning i innleggelser enn vi hadde håpet på. En bratt økning som vi må snu, sier Vold.

Smitten er nå fire ganger høyere blant uvaksinerte enn blant fullvaksinerte målt pr. 100.000 innbyggere.

– Vi tåler mer smitte i samfunnet nå som så mange er vaksinerte. Men det vi nå følger svært nøye med på, er hvor mange nye pasienter som legges inn på sykehus. Vi ønsker ikke at belastningen på helsetjenesten i kommuner og sykehus skal bli for stor, sier hun i en pressemelding.