Norge

Supermøte i mai

Bill Clinton og FNs nylig avtroppede generalsekretær Kofi Annan stiller opp sammen som talere på Oslo Spektrum 23. mai.

  • Forf>
  • <forf>ulf Andenæs <

Clinton starter sitt norgesbesøk i Tromsø 20. mai, og fortsetter til Bergen to dager etterpå. Begge steder holder han foredrag sammen med Hans Blix, den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak.I Oslo deler Clinton og Annan samme scene etter at de avsluttet sin tjeneste i det som er blitt kalt verdens to fremste embeter. Annan har ikke hittil talt offentlig siden han forlot FN på nyåret. Sist Annan var i Oslo, var da han ble overrakt Nobels fredspris i 2001.For Clinton blir det hans fjerde besøk i Norge. Første gang var som ung student i 1969, andre gang var statsbesøk som president i 1999, tredje gang som trekkplaster på en konferanse i 2001, og sist gang i 2003, da han ledet et internasjonalt løft for å bekjempe aids. Denne gang er Clinton og Annan betalte foredragsholdere på et arrangement som i første rekke er rettet mot næringslivet, men også mot interesserte privatpersoner, til billettpriser som stiger fra 1195 kroner til over 3000 kroner.

Foto med Clinton.

For dem som virkelig vil gjøre kvelden til et høydepunkt, vil det i tillegg finnes et ytterst begrenset antall superbilletter, til 10 000 kroner stykket. I så fall vil man kunne stille opp til fotografering sammen med Clinton og Annan, i tillegg til orkesterplass og tre retters middag. Det står imidlertid ikke på programmet at at eks-presidenten skal delta under denne middagen.— Bill Clinton er etter mitt syn den beste taler i verden, sier direktør Henrik Røde Jensen hos den danske stevnearrangøren TOPevent. - Han er ett av mine store idoler. Vi fikk kontakt med Clinton da vi holdt et tilsvarende arrangement i Frederikshavn for fullt hus i september, opplyser Jensen, som har spesialisert seg på begivenheter av denne type.- Og honoraret?- En bedriftshemmelighet, svarer Jensen.

Etterspurt.

Ifølge Washington Post skal Clinton ha tjent nærmere 200 millioner kroner som foredragsholder siden han gikk av som president. I tillegg til de foredrag han tar betalt for, taler han noen ganger uten honorar for sine ideelle hjertesaker, og når han skal gi sin ektefelle Hillary en håndsrekning i hennes valgkamp for at familien kan vende tilbake til Det hvite hus.Da Clinton i 2001 var på sitt forrige oppdrag som betalt foredragsholder i Oslo, var arenaen Konserthuset. Vårens arrangement sikter mot et større publikum. Mens Konserthuset har ca. 1400 plasser ved fullt hus, rommer Oslo Spektrum 3000 og mer enn det. Der tilpasses salen for hver forestilling, etter hvor stort publikum man venter. Ved maksimal tilstrømning ville i teorien opptil 8600 gjester kunne lytte til USAs forrige president i byens største sal.

Til våren kommer Bill Clinton og Kofi Annan til Oslo Spektrum. De har ledet det som omtales som verdens to fremste embeter.