Norge

Innesperret ett år i Norge

Nigerianske "Gloria" visste hun var i Europa, men ikke i hvilket land. Ikke at det spilte noen rolle, 19-åringen ble holdt innesperret i et hus på Østlandet hvor det stadig kom nye horekunder.

  • Reidun J. Samuelsen Olga Stokke Kristin Nilsen

Hun var en av de heldige, trodde hun. Midt i vrimmelen av mennesker, i den uoffisielle oppsamlingsleiren i Marokko, der fattige mennesker fra Afrika venter på en mulighet for å komme seg til Europa, ble den vakre ungjenta plukket ut. En hyggelig mann, sa han skulle hjelpe henne. Det var greit at hun ikke hadde penger, hun kunne betale senere, når hun fikk seg en jobb. Hva slags jobb, sa han ingenting om.Nå sitter hun på hemmelig adresse et sted på Østlandet. Håpet er asyl i Norge og en utdannelse så hun kan jobbe som sosialarbeider.— "Mister" var snill mot meg først, og jeg trodde han var en god mann, forklarer hun.Sammen med noen andre jenter fra leiren ble hun smuglet over til Spania i en liten båt. En større båt tok henne til Italia, og deretter til Norge. "Gloria" måtte holde seg innendørs i påvente av neste transport.- Da vi kom til Norge dro vi rett til et hus, som "Mister" hadde, sier hun.

Vold og trusler.

"Gloria" blir stille. Tårene renner nedover kinnene hennes. - "Mister" sa vi ikke kunne gå ut før vi hadde betalt ham, men vi hadde jo ingen penger. Han truet med politiet, og sa at vi ville bli sendt tilbake til Nigeria hvis noen så oss, sier hun.Hun forteller om en hverdag med vold og trusler, og om "Mister" som stadig snakket i telefonen med nye menn. Etter samtalen dukket de opp for å ha sex med "Gloria" eller de andre jentene. Fra tid til annen ble hun voldtatt av "Mister", halliken er selv fra Nigeria eller et av nabolandene.- Jeg kunne ikke si nei, da ville "Mister" rope og slå, sier hun.- Hva betalte mennene dere?- Jeg vet ikke. Jeg så aldri noen penger. - Hvorfor snakket du ikke med dem?- Jeg våget ikke, og som regel var de fulle. Hva kunne jeg gjøre? spør hun.

Rømte.

Etter et knapt år i fangenskap klarte hun å stikke av, mager og fortvilet. I bare tøflene kom hun seg ut, og klarte å få kontakt med hjelpeapparatet. Det var første gang hun var ute i dette landet.- Hadde du reist fra Nigeria hvis du visste at du skulle jobbe som prostituert i Europa?- Det er vanskelig å dømme andre jenter som gjør det, men det er jo ikke noe man gjør frivillig, sier "Gloria"."Gloria" har ingen kontakt med hjemlandet nå, hun våger det ikke. Mye tyder på at tanten, som ivret for at hun skulle reise til Europa, var klar over hva slags type arbeid den da 17 år gamle afrikanske jenta, uten utdannelse og uten særlig jobberfaring, kunne regne med å få. "Glorias" foreldre er døde, og tanten er hennes nærmeste familie. Hun har ingenting å vende tilbake til.- Det er mye fattigdom i Nigeria, og ingen jobber å få. Jeg jobbet litt på gård, plukket pepperfrukter, og så solgte jeg ting på markedet. Ting vi hadde laget eller fått tak i på annen måte, forteller "Gloria".Slik fikk hun og tanten skrapt sammen 100 dollar til mannen som ordnet illegal transport til toppen av Afrika, leiren hvor hun ble plukket opp av "Mister". Noen venter i årevis på å komme seg til Europa, "Gloria" var der en måneds tid.

Pågår fortsatt?

"Gloria" har anmeldt "Mister" til politiet, men hun tror ikke det vil hjelpe. Hun kunne ikke fortelle hvor huset hans lå.- Jeg hadde aldri vært her før, og kjenner ikke området, sier hun fortvilet. De tre andre jentene hun reiste sammen med, som også ble holdt innesperret i huset, kan være der fortsatt.Reiseruten"Gloria" kommer fra en landsby like utenfor Benin City i Nigeria. Med buss og lastebil gikk turen sakte, men sikkert, mot Nord-Afrika. Reiseruten er kronglete, for å kunne krysse landegrensene på steder hvor det ikke er kontroll. Over noen grenseoverganger måtte hun gå til fots gjennom bushen. Hun måtte også gå et stykke gjennom Sahara.- De som har mye penger, reiser fort. Ellers tar det lang tid, forklarer "Gloria". Det var lite mat på reisen, og de sov ute.I Marokko ble hun dumpet i en leir. Der venter folk i årevis for å komme seg videre til det forjettede land - Europa. Det er vanskelige forhold der, mange frustrerte mennesker, voldtekt, vold og drap.Fra Algerie gikk turen videre med en liten båt over til Spania, derfra med båt til Italia. Før hun kom med et lasteskip til Norge.Turen tok cirka et halvt år.

Øker hjelp til ofrene

Regjeringen gir ofre for menneskehandel uten lovlig opphold mer tid til å unnslippe og anmelde bakmenn. Refleksjonsperioden skal økes fra 45 til minimum 90 dager. Dette skjer trolig i sommer.- Utgangspunktet mitt er at jeg ønsker lengst mulig refleksjonsperiode, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.Ordningen kan gi ofre for menneskehandel uten lovlig opphold en utsettelse på bort- eller utvisningsvedtak. Hvis de tyster på bakmenn eller halliker, får de nå 45 dager på et norsk krisesenter, hvor de må være tilgjengelige for politiet. Så blir de kastet ut av landet. Utvidelsen av denne perioden er ett av flere nye tiltak som Regjeringen lanserer for å styrke kampen mot menneskehandel. Seks departementer er i sving.

Italia i front.

Italia har allerede seks måneders refleksjonsperiode. Unni Kiil i Rosa-prosjektet, som hjelper ofre for menneskehandel, mener at refleksjonsperioden må være minst seks måneder for å bli et viktig verktøy for å få kvinner ut av menneskehandel. Hun krever dessuten at kvinnenes helse følges opp. De som sendes ut må sikres trygg retur.

Reiseruten

«Gloria» kommer fra en landsby like utenfor Benin City i Nigeria. Med buss og lastebil gikk turen sakte, men sikkert, mot Nord-Afrika. Reiseruten er kronglete, for å kunne krysse landegrensene på steder hvor det ikke er kontroll. Over noen grense-

overganger måtte hun gå til fots gjennom bushen. Hun måtte også gå et stykke gjennom Sahara.— De som har mye penger, reiser fort. Ellers tar det lang tid, forklarer «Gloria». Det var lite mat på reisen, og de sov ute. I Marokko ble hun dumpet i en leir. Der venter folk i årevis for å komme seg videre til det forjettede land - Europa. Det er vanskelige forhold der, mange frustrerte mennesker, voldtekt, vold og drap.Fra Algerie gikk turen videre med en liten båt over til Spania, derfra med båt til Italia. Før hun kom med et lasteskip til Norge. Turen tok cirka et halvt år.

"Gloria" var bare 17 år gammel, da hun dro fra hjemlandet Nigeria. Under reisen ble hun plukket opp av menneskehandlere, og fraktet til et hus på Østlandet. Her ble hun holdt innesperret i ett år, og tvunget til å selge sex. Pengene så hun aldri noe til, dem tok halliken. Foto: REIDUN J. SAMUELSEN