Vil ha advarsel <br/>på alkohol

Åtte av ti EU-borgere vil at alkohol skal merkes.

Les også:


"Alkohol skader fosteret, gravide bør ikke drikke." En slik advarsel vil åtte av ti EU-borgere ha på vin-, øl— eller spritflasken, skriver Politiken.dk.

Det danske nyhetsnettstedet siterer en undersøkelse foretatt av Eurobarometer, et analyseinstitutt under EU, som stadig undersøker europeernes meninger og holdinger.

Nå har Eurobarometer funnet ut at europeere ønsker at alkohol skal merkes på samme måte som sigaretter, slik at gravide kvinner blir klar over hvilke negative konsekvenser alkohol kan ha for fosteret.

Les også:

Les også

Pass på kvoten!

Danskene skeptiske

Om en kvinne drikker alkohol under graviditeten, kan barnet bli født med føtalt alkohol syndrom. Dette kan gi seg uttrykk i avvikende ansiktstrekk, nedsatt vekst, nedsatt funksjon i sentralnervesystemet, økt risiko for hjertefeil og psykisk utviklingshemming.

Vår nabo i øst er svært positive til ideen om merking av alkohol. Fire av fem svensker synes det er fornuftig å klistre advarsler på vinflaskene hos Systembolaget. Danskene og finnene er noe mer skeptiske. Hele 41 prosent av danskene og 45 prosent av finnene ønsker ikke slike advarsler. Våre skeptiske naboer drukner imidlertid i flertallet. I hele EU er bare 21 prosent imot en slik advarsel på alkoholholdige drikkevarer.

Les også:

Les også

Vil beskytte akevitten

— Informasjon viktigst

Styreleder Gunnar Heiene i AlkoKutt er positiv til en slik advarsel, men tror informasjon, ikke merking, er det viktigste.

— Det kan være ett av flere midler. Vi har tro på at selve debatten rundt merking kan være med på å bevisstgjøre folk, sier han til Forbruker.no.

— Det er ganske entydig at å drikke alkohol under graviditet har skadevirkninger.

Les flere saker på Forbruker.no.

Ikke drikk når du er gravid! En slik advarsel vil de fleste EU-borgere ha på alkoholflaskene. Illustrasjonsfoto.