Norge

Forbered bryllupet på nett

Skal du gifte deg eller har du giftet deg i sommer? Se alt du kan gjøre på nett.

  • Christine Jensen

FOR DEG SOM SKAL GIFTE DEG I SOMMER:

Finn inspirasjon

Les brudemagasiner på nett: eller internasjonale magasiner som:

Lag invitasjoner

Kortshop har 35 forskjellige bryllups-invitasjonskort som du kan redigere og fikse på før du bestiller via nett. Optimalprint.no har også bryllupsinvitasjoner du kan skreddersy. Hobbynett.no har oppskrifter på hjemmelagde invitasjoner og Microsoft Office har maler for invitasjoner som du kan laste ned, redigere og printe ut helt selv.

Se på kjoler

Let etter drømmekjolen på Internett før du bestemmer deg. Start for eksempel med å besøke Brudekjole.net, lisenett.no, dinbrudekjole.no og wrights.no.

Se på ringer

Hvorfor fly fra butikk til butikk for å titte når du kan ta deg en surferunde på nett på en tiendedel av tiden. De store gullsmedkjedene har fine nettsider. Se for eksempel hos David Andersen, Bjørklund, Thune, Arte og Mestergull. Skriv opp navnet på ringene dere har mest lyst på og gå i de fysiske butikkene for å se og prøve disse etter at dere har sett hva som finnes.

Legg ut ønskelisten

Har dere en egen hjemmeside for bryllupet er det perfekt å legge ut ønskelisten her. Legg gjerne også inn lenker til butikkene man får kjøpt varene i.

Nettstedet Gaveonsker.no har spesialistert seg på ønskelister. Her kan du legge inn ønskelisten etter å ha registrert deg. Nettstedet lar deg lage en liste med lenke til butikkene der varene finnes. Listen deler du med de du selv ønsker via e-post. Du kan sortere de du har invitert til bryllupet i forskjellige grupper som får tilgang til forskjellige ønskelister. Du kan også legge inn avkrysningsbokser slik at dere ikke får to like gaver. For at noen kan markere gaver på listen som handlet, må listen ha et passord. Dette passordet velger du selv, og blir sendt ut i samme e-post som den du forteller om listen i.

Bladet Ditt Bryllup tilbyr gratis registrering i bryllupskalenderen. Der kan du blant annet annonsere bryllupet ditt og legge ut ønskeliste.

Enkelte butikker gir deg også mulighet til å legge inn egen gaveliste på nett. Glasmagasinet har for eksempel bryllupslisten.no. Ønsker som legges inn etter innlogging her vil være tilgjengelig for gjestene via Internett eller i en av Glasmagasinets butikker.

Gullsmedkjeden David Andersen har også en slik side. Brudeparet.no kan brukes til å registrere ønskeliste med varer fra kjeden.

Del erfaringer

Del erfaringer og få tips fra folk som allerede har giftet seg. I de fleste diskusjonsfora rundt på nettet finnes det egne grupper for bryllupsdiskusjoner. Se for eksempel:

Finn taler

Festtaler.com får du hjelp til å legge inn personlige historier i ferdige maler som gjør at du får med deg alle de viktigste poengene. Her er også mange gode tips til hvordan du bygger opp en god tale. Bladet Ditt Bryllup har samlet gode tips til bryllupstalen i "bryllupstaleskolen". Og her er bryllupstale-guiden.

Skriv blogg

I månedene, ukene og dagene før et bryllup er det mye som skjer. Hvorfor ikke dele tanker om stort og smått med venner og kjente gjennom en blogg? På nettet kryr det av steder som lar deg blogge. Velger du en blogg fra VG Nett eller Dagbladet.no, kan noen av innleggene dine bli trukket frem og lest av tusenvis, men du kan også velge mer anonyme blogger.

Her er noen populære norske bloggtjenester: VGBlogg, Blogging.no og blogg.no

Her er noen populære internasjonale bloggtjenester: Blogger.com og Wordpress.com.

Lag hjemmeside

Kjøp deres eget domene og lag en hjemmeside. For å se om domenet er ledig gå til norid.no. Et no-domene koster 125 kroner i året hvis du kjøper det gjennom domeneshop.no. Du må være registrert med en organisasjon for å få lov til å kjøpe domenet. Les reglene her.

Med egen hjemmeside kan du blogge, legge ut ønskelisten, legge ut bilder og mye mer.

Det finnes mange gratis hjemmesidetjenester. Se for eksempel onesite.com, angelfire.lycos.com, geocities.yahoo.com eller norske start.no.

Sett deg inn i ekteskapsloven

Hva innebærer det egentlig juridisk å være gift? Sett deg inn i ekteskapsloven her.

FOR DEG SOM NETTOPP HAR GIFTET DEG:

Del bilder

Har du/dere en blogg eller hjemmeside i forbindelse med bryllupet, er det fint å legge ut bildene her slik at alle som var i bryllupet (og alle som ikke var i bryllupet) kan se bildene. Det finnes også en rekke bildedelingstjenester hvor du ikke trenger å legge ut bildene slik at alle ser dem, men kan bestemme akkurat hvem som skal få tilgang til dem. Disse tjenestene er ofte laget slik at de du deler bildene med lett kan laste ned bildene, eller sende dem til fremkalling i tillegg til at de kan kommentere dem.

Eksempler på gratis bildedelingstjenester er: Googles Picasa, Flickr.com. I tillegg lar mange av de norske fremkallings-stedene deg lagre og dele bilder på sine hjemmesider. Det inkluderer Fotoknudsen.no, JapanPhoto.no og Eurofoto.

Fremkall bilder

Bildene fra bryllupet kan du sende til fremkalling over nett. Se for eksempel Pixdiscount.net, Postfot.no, Elkjøp.no, Fotoknudsen.no, JapanPhoto.no og Foto.com.

Send takkekort

Takkekort kan du bestille samtidig med fremkalling av alle de andre bildene, eller velge en egen leverandør til. Hos flere av fremkallingsstedene kan du lage personlige takkekort. Du kan for eksempel gjøre farge— og mønstervalg i tillegg til valg av skrifttype og fylle inn det du vil skal stå - alt på nett. Når takkekortene kommer hjem i posten trenger de nygifte bare å fylle inn mottaker og skrive under på kortene.

Her er takkekortene fra Eurofoto, FotoKnudsen, Kortshop.com, Fujifilm.no. Les tips og råd om takkekort på Wikipedia.

Lag deres eget frimerke

Send takkekort med brudebildet på frimerket. På Posten.no kan du lage ditt eget frimerke. Frimerkene leveres i ark á 20 stykker. Pris per ark er 230 kroner, i tillegg kommer ekspedisjonskostnader på 19 kroner for hver bestilling.

Har du andre tips til hva man kan gjøre på nett før og etter bryllupet? Del dem med andre ved å legge igjen en kommentar i feltet over til høyre.