Angrepet i Kongsberg: Nå spør folk seg hvorfor det tok 34 minutter før den siktede ble tatt

Naboer i Kongsberg spør seg hvorfor det tok 34 minutter å stoppe den siktede som var bevæpnet med pil og bue: – Politiet hadde ham først, og så mistet de ham.

Gudoon Hersi og Silje Limstrand var på vei gjennom den gamle trehusbebyggelsen i Kongsberg for å handle da de gikk rett inn i politijakten etter den siktede. – Vi og andre gikk jo rundt her mens han var på frifot. Det er veldig ekkelt å tenke på.

– Det er grusomt. Han har bare gått rundt og drept tilfeldige her i gatene våre, sier Gudoon Hersi.

– Politiet hadde ham først, og så mistet de ham. Det er skremmende å tenke på at han ikke ble tatt før 18.47.

Hun og venninnen Silje Limstrand var på vei gjennom den gamle trehusbebyggelsen da de gikk rett inn politijakten på den siktede.

– Vi og andre gikk jo rundt her mens han var på frifot. Det er veldig ekkelt å tenke på.

Mellom de vakre og hyggelige trehusene i den idylliske bebyggelsen i Kongsberg ble fire kvinner og en mann i alderen 50–70 år drept. I tillegg ble to alvorlig skadet i det politiet nå undersøker som en mulig terrorhandling.

Den siktede erkjenner forholdene. Mannen skal ha brukt pil og bue og andre våpen.

Les også

Politimesteren: – Drepte trolig alle etter første kontakt med politiet

I morgentimene torsdag er det svært stille i Kongsberg. Vestsiden ungdomsskole flagger på halv stang. Rektoren forteller Laagendalsposten at mange er preget, og at det faglige er satt på vent torsdag.

– Vi skal møte elevene på en god måte. Det er noen som er mer involvert enn andre, og dem må vi ta spesielt vare på. Vi skal være til stede og vise omsorg for elevene, sier rektor Baard Olsen.

Kriminalteknikere og etterforskere på vei ned Peckels gate mellom vakre trehus og idylliske smug i den historiske delen av Kongsberg.

34 grusomme minutter i gamlebyen

I politihuset i Kongsberg fikk politiet de første desperate meldingene fra øyenvitner kl. 18.12.30. De fortalte at en person skjøt etter mennesker med pil og bue.

Det ble sendt en patrulje til stedet. Patruljen skal ha sett gjerningspersonen første gang klokken 18.18, før de mistet ham av syne.

De fem avdøde skal ha blitt drept etter dette. Det ble senere sendt ytterligere tre patruljer til åstedet. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.

Den 37 år gamle siktede er en dansk statsborger bosatt i Kongsberg. Han er en kjenning av politiet, og det har vært en bekymring om radikalisering.

Tidslinje for hendelsene

I Coop Extra-butikken og postkontoret ved Nytorget løp folk for livet for å komme unna. Det er i dette området politiet først skal ha vært i ferd med å pågripe mannen. Men den siktede kom seg unna. Han forlot ikke butikken gjennom hovedinngangen.

Folk som var ute i gaten, løp inn i butikker og hus for å søke tilflukt.

Dører ble låst for å hindre at noen skulle komme inn.

I krysset Myntgata og Peckels gate skimtes et lite spor av de dramatiske minuttene, i form av en lang, sort pil som har boret seg inn i veggen ved inngangsdøren til vaktselskapet Vekter og alarmservice.

Kl. 18.47 ble mannen pågrepet.

En av de skadede er en polititjenestemann som var i butikken da angrepet skjedde. Han var kledd i sivilt.

Politiet gjør undersøkelser i Coop-butikken ved Nytorget i Kongsberg, hvor politiet skal ha forsøkt å pågripe den siktede første gang.

– Først tenkte jeg at dette ikke er noe alvorlig. Dette er jo Kongsberg.

De to venninnene Gudoon Hersi og Silje Limstrand ante ikke hva som ventet dem da de gikk ut av huset sitt et kvartal unna Nytorget i Kongsberg i 18.30-tiden.

De hadde tenkt seg til senteret for å handle, men utsatte turen ti minutter.

Dessuten hadde de en pakke som skulle hentes på postkontoret.

– Det første vi så, var to politibiler og blålys, forteller Gudoon Hersi om det som møtte dem på Nytorget foran Coop-butikken.

– Først tenkte jeg at dette ikke er noe alvorlig. Dette er jo Kongsberg, sier Silje Limstrand (22).

– Så kom helikopteret svevende, og stadig flere politibiler kom til. Det var blinkende lys over alt og høye lyder. Da skjønte vi raskt at noe skjedde, forteller Limstrand.

– Vi er jo i gamlebyen i bitte lille Kongsberg. Det er jo aldri noe som skjer her. Her er det jo bare bitte små, hyggelige kafeer, koselige butikker og folk som er ute på tur, sier Gudoon Hersi. Hun er født og oppvokst i Kongsberg og jobber på Vestsiden ungdomsskole.

Flere andre naboer som Aftenposten snakker med, spør seg om det samme.

Hvordan kunne angrepet pågå så lenge?

Alle vet at det knapt tar et par minutter å kjøre fra politistasjonen i Kongsberg til Myntgata. På den andre siden viser blodspor og funnene av ofre flere forskjellige steder at den siktede beveget seg raskt.

En pil står boret inn i veggen i Myntgata i Kongsberg. Den vitner om dramaet som utspilte seg i den idylliske gamlebyen mellom 18.13 og 18.47 onsdag kveld.

Søkte etter ofre i et stort område

Utover kvelden og natten jobbet politiets etterforskere med å få oversikt over området der dramaet utspilte seg.

Ellers var gatene nesten folketomme.

Fra noen vinduer stakk enkelte naboer hodet frem for å få et glimt av det som skjedde i nabolaget.

Kun noen få våget å ta seg en tur ut. De har fått streng beskjed fra politiet om å holde seg inn.

Politiets undersøkelser viser at de drepte og skadede ble angrepet flere steder, og at det er en rekke ulike gjerningssteder.

Kriminalteknikerne gjorde undersøkelser både i Hyttegata på vestsiden av gamlebyen, i Myntgata i hjertet av Gamlebyen, og i Peckels gate. Flere eiendommer innenfor politiets sperringer var sperret ekstra av.

Men der undersøkelsene pågikk lengst, var inne i Coop-butikken ved Nytorget, hvor politiets eksperter arbeidet til over midnatt med å sikre spor.

Gjerningsmannens angrep og den påfølgende politijakten fant sted i et område med mange hus, gater og smug. Det kan ha gjort det vanskelig å få oversikt over situasjonen. Også politimester Ole Bredrup Sæverud omtalte området som uoversiktelig.

– Vi har sendt meldinger til alle vi kjenner, sier Silje Limstrand og Gudoon Hersi. – Alle kjenner jo alle her i Kongsberg.

– Alle kjenner jo alle her i Kongsberg

For mange mennesker i Kongsberg gikk mye av kvelden med til én eneste ting: ringe rundt og sende meldinger, og høre om venner, familier og kjente var i sikkerhet.

– Vi har sendt melding til alle vi kjenner. Alle elevene mine sykler jo rundt og henger her om kvelden, sier Hersi.

– Nå spør jo alle seg hvem som har mistet livet. Er det noen vi kjenner? Alle kjenner jo alle her i Kongsberg, sier Limstrand.

– Så tenker vi på gjerningsmannen. Bor han her i Kongsberg? Er det noen vi har møtt?

De to venninnene spør seg om noen ting kan bli som før i Kongsberg etter det som har skjedd.

– Det er skremmende å ha gått midt i det som skjedde. Senere i kveld så vi på TV at vi hadde gått rundt alle stedene hvor gjerningsmannen hadde vært. Vi var jo altfor nær, sier Hersi.

De drepte og skadede