Mann død etter å ha blitt skutt av politiet i Sarpsborg

En mann ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg lørdag morgen. Politiet sier en akutt og kritisk situasjon gjorde at de løsnet skudd.

Det er satt opp et telt for å beskytte åstedet, som er på fortauet utenfor en sushirestaurant langs Tuneveien. Både kriminalteknikere og ambulansepersonell var på stedet lørdag formiddag.

Den avdøde etter politiskytingen i Sarpsborg forfulgte en person før situasjonen med politiet oppsto, opplyser politiet.

– Foranledningen var at politiet klokken åtte fikk melding om en alvorlig hendelse fra en bekymret innbygger som var på vei til jobb, forteller politiadvokat Anders Svarholt i Øst politidistrikt til NTB.

– Innbyggeren observerte en person som fulgte etter enn annen person, og kom så i kontakt med vedkommende som ble forfulgt. Han sa at han ble forfulgt av en person med våpen, og at han fryktet for livet.

Svarholt bekrefter at det dreier seg om to menn.

Basert på disse opplysningene fikk politiet bevæpningstillatelse da de rykket ut, og at de fikk kontakt med mannen som ble oppfattet som truende.

– Da politiet kom i kontakt med vedkommende, eskalerte situasjonen og det ble løsnet skudd fra politiets side. Det ble med en gang forsøkt livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde, forteller Svarholt. De pårørende til den avdøde er varslet.

Svarholt sier at de har gjennomført flere avhør i løpet av dagen og fortsetter med det utover kvelden. Ifølge opplysninger de har fått skal den avdøde ha oppsøkt den andre mannen i sistnevntes hjem kort tid før politiet fikk melding. Mannen skal ha flyktet ut av leiligheten og fryktet for livet.

Til TV 2 og VG forteller en mann at det var han som ble jaget av den nå avdøde personen. Mannen sier at han ble løpt etter med kniv, men politiet har ikke bekreftet hva slags våpen den avdøde hadde.

Etterforskes av Spesialenheten

Det er Spesialenheten for politisaker som etterforsker politiets tjenestehandling, mens Øst politidistrikt etterforsker den alvorlige straffesaken som er foranledning til hendelsen.

– Spesialenheten ble varslet like etter hendelsen og har besluttet å etterforske saken. Årsaken til det er at vi alltid etterforsker saker der politiet har skutt noen. Kripos bistår oss med de kriminaltekniske undersøkelsene, sier leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge Liv Øyen til NTB.

Avhør av politiet

Etterforskere fra Spesialenheten var lørdag i gang med sin etterforskning av saken, blant annet skal en rekke polititjenestefolk avhøres.

– Vi skal avhøre flere tjenestepersoner i dag. Konkret antall er litt uklart. Videre skal vi undersøke om det er aktuelle vitner som vi også bør avhøre, sier hun.

Det var like etter klokken 8 at politiet fikk en melding som førte til at de rykket ut på et bevæpnet oppdrag.

Skytingen skjedde på Valaskjold, et boligområde som ligger rundt én kilometer nordvest for Sarpsborg sentrum.


Kriminalteknikere i arbeid ved åstedet lørdag formiddag.

Vitne: Hørte 4–5 smell

En reporter fra Sarpsborg Arbeiderblad er ved stedet der det ble avfyrt skudd. Avisen hadde fått flere tips om stort politioppbud ved Valaskjold-området lørdag morgen.

Ifølge øyenvitner har politiet sperret av deler av fylkesveien (Tuneveien) fra Tune Prestegård og ned til krysset ved Herbergveien. Øyenvitner har hørt smell.

Politiet har sperret av veien forbi åstedet.

Det ligger en person som er bekreftet død på bakken utenfor KK Sushi mellom Prestegården og gamle Glombuss, beskriver avisens journalist på stedet.

– Hørte 4–5 smell, så kom det plutselig to ambulanser, legebil og 3–4 politibiler og et Sea King, beskriver et øyenvitne til Sarpsborg Arbeiderblad.

Politiet ber om at personer som har sett hva som har skjedd, eller som har kjørt bil på Tuneveien mellom 07.45 og 08.15, tar kontakt på telefon 64 99 91 30.

Flere skutt og drept av politiet de siste årene

Ved 10.25-tiden sier ordføreren i Sarpsborg til VG at politiet har varslet kommunen om hendelsen, og at de har et kriseteam som kan bistå de som eventuelt har behov for det.

– Det er en alvorlig hendelse. Det er klart at det ryster et lokalsamfunn som Sarpsborg, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje til avisen.

Det er uvanlig at personer blir skutt og drept av politiet i Norge, men det har vært en økning i antallet tilfeller de siste årene.

NRK meldte i april at Spesialenheten for politisaker har henlagt samtlige saker der personer var skutt og drept av politiet de siste 20 årene.

I et notat som Politidirektoratet utarbeidet i fjor, heter det at «skytevåpen kan brukes når det er absolutt nødvendig og andre midler forgjeves har vært forsøkt eller åpenbart ikke vil føre frem.

Ved bruk av skytevåpen skal skadevirkningen søkes begrenset. Dette er også nedfelt i bestemmelsene i politiets våpeninstruks og politiinstruksen».