Norge

Google inn på teppet

Sporene etter alle dine Google-søk blir lagret. Dette bekymrer Datatilsynet, som i dag vil gjennomføre kontroll hos søkemotorgiganten i Norge.

 • Forf>jon Hauge (foto)
 • <forf>gunhild M. Haugnes <

Hver gang du er inne på Google eller en annen søkemotor, blir IP-adressen som har søkt, tidspunkt for søk, hvilke ord det er søkt på pluss mye annet lagret. Og informasjon blir lagret lenge.Over tid kan det bygges opp omfattende informasjon om den enkelte nettbruker. Opplysningene kunne firmaer brukt til å skreddersy reklame til enkeltpersoner. Og de kan misbrukes.— Hvorfor lagres IP-adressene så lenge og hva brukes de til? Det er et sentralt spørsmål til alle søkemotorene. Selv om søkemotoren ikke vet hvem som står bak hver enkelt IP-adresse, så legger folk selv igjen navn og andre personlige opplysninger som gjør det mulig å spore opp hvem det er, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til Aftenposten.

"1984"-frykt.

Tilsynet gjennomfører for tiden kontroll med norske søkemotorer. Tilsynsrunden er et resultat av et internasjonalt samarbeid datatilsyn imellom.Datatilsynet og flere andre frykter at søkemotorene kan bidra til å virkeliggjøre overvåkningssamfunnet beskrevet i George Orwells "1984". Sesam og Kvasir har allerede hatt besøk av Datatilsynet. I dag er det Googles tur.Peter Fleischer, Googles personvernekspert i Europa, er i Norge for å besvare de spørsmål som måtte komme.- Vi bruker bare informasjonen internt, blant annet til å avsløre hacking. Vi lager også søkestatistikker, som brukes i arbeidet med å forbedre søkemotoren. Vi utleverer aldri denne informasjon til andre, sier Peter Fleischer, Googles personvernekspert i Europa, til Aftenposten. Han presiserer også at Google ikke vet hvem som skjuler seg bak de ulike IP-adressene. Det er det bare Internett-leverandørene og politiet som kan finne ut.Det er likevel et faktum at Google på rekordtid har bygd seg opp til å bli verdens dominerende Internett-selskap. 60 milliarder kroner omsatte selskapet for de siste fire kvartalene.

Sier nei til salg.

En stor del av pengene tjenes på at annonsører hver gang noen søker på bestemte ord. Men Google avviser at personlig informasjon om de enkelte nettbrukerne blir solgt.Han påpeker likevel er en økende trend at myndigheter spør om å få informasjon fra Google til bruk i egne utredninger.- Ja, pågangen har økt sterkt. Men vi sier alltid nei til slikt. Det kan i utgangspunktet handle om en god sak, som bekjempelse av terrorisme eller barnepornografi. Men vi mener de personvernmessige konsekvensene er for store, sier han.

Rettslig dom.

Bare i ett tilfelle leverer Google fra seg informasjon.Det må en dom eller en rettslig kjennelse fra et land med et rettsvesen som er til å stole på, sier Fleischer.

Aftenposten traff Googles sjef på personvern i Europa Peter Fleischer i Oslo i går. Han avviser at selskapet selger personlig informasjon om dem som søker på Google. Foto: JON HAUGE

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Datatilsynet undersøker om det er lovlig å bruke Google i skolen

 2. NORGE
  Publisert:

  – Hvis vi oppdager at vi har data vi ikke skulle hatt, vil de bli slettet

 3. NORGE
  Publisert:

  Datatilsynet: Schibsted lagret brukerdata fra 2001

 4. KULTUR
  Publisert:

  Har du fått mange eposter de siste dagene? Vi tegner og forklarer EUs nye personvernlov i 5 punkter.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Går til sak mot Apple. Mener selskapet sporer oss overalt.

 6. KULTUR
  Publisert:

  EUs generaladvokat mener Google bør fjerne sensitive søkeresultater