Norge

Flyktningene: - Ikke vær redd oss

De har reist gjennom 12 land før de ankom Norge og Lindesnes. Flyktningene fra Kurdistan ber om at folk ikke må være redd dem.

Omar Abdullahzadah og Aisha Mohamadi sier de kjenner til norsk kultur og vet hvordan man skal oppføre seg i Norge. De har tre sønner til i Kurdistan som de håper kommer etter til Norge. Foto: Jarle R. Martinsen

 • Jarle R. Martinsen

— Vi kjenner godt til at det er forskjeller mellom vår muslimske kultur og den norske måten å være på. De aller fleste som flykter til deres land ønsker å være til nytte og ellers bare være i fred, sier Omar Abdullahzadah (51) og Aisha Mohamadi (50).

Sammen med sønnen Arman (11) og et 40 talls andre flyktninger kom ekteparet til Solstrand camping ved Vigeland natt til onsdag. Totalt vil det komme 140 flyktninger hit etter hvert.

— Det er personer fra blant annet Syria, Afghanistan, Irak, Iran, Eritrea og Marokko. Det er blanding av familier, ektepar og enslige, sier leder for akuttmottaket, Konrad Grimestad.

Les også: Der ingen skulle tru at asylsøkere kunne bu:

Les også

Velkommen til Norges mest isolerte asylmottak

I tiden før flyktningene kom har det vært mange kommentarer på Facebook som har uttrykt sterk skepsis til at de kommer. Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om foreldre som kvier seg for å la sine mindreårige døtre være alene utendørs på kveldstid på grunn av episoder andre steder der jenter er antastet av asylsøkere.

De sier de har flyktet fra Kurdistan, f.v. Arman Abdullahzadah, Omar Abdullahzadah og Aisha Mohamadi. De er takknemlige for å være i Norge og Lindesnes, og ber folk om å ikke være skeptiske til dem. Foto: Jarle R. Martinsen

Også på folkemøtet tirsdag kveld kom en betydelig skepsis fram.

— Jeg har små barn og er redd for hva som kan skje, sa blant andre André Farestad.

Les også

Asylsøkere sender bilder hjem: - Se, så bra vi har det

Må ta på alvor

Fædrelandsvennen banket på dørene i seks-sju nabohus til Solstrand. Bortsett fra i ett tilfelle, sa alle at de er skeptiske til å ha mottaket i nærheten. Men ingen vil ikke ha navnet i avisa.

— Det jeg sier blir bare brukt mot meg, sier en av naboene.

Grimestad sier at uroen folk føler er viktig å ta på alvor.

— Det er veldig greit at folk sier fra, sier Grimestad.

Elin Årre, Lena Perly Borg og Sara Rajab på matlageret for å planlegge lunsjen til flyktningene. Foto: Jarle R. Martinsen

Han sier at kulturforskjellene er noe de vil opplyse om til flyktningene.

— Vi vil bruke de ressursene vi har, blant annet personer med innvandrerbakgrunn som er bosatt i Lindesnes til å snakke med dem om hva som møter dem. Dessuten har vi bedt politiet kommer for å informere om lover og regler i Norge, sier han.

Les også: Aftenposten stilte Erna Solberg 26 vanskelige spørsmål da hunvar på besøk i Libanon:

Les også

Erna Solberg om: * Slik vil krisen forandre Norge * Dette forventer hun av nordmenn * Bråket med Frp

Paris-terror

Mange kjenner dessuten på sin skepsis etter at det har kommet fram at en av terroristene i Paris trolig kom som flyktning til landet.

— Jeg har ikke hørt akkurat det, men jeg har fått med meg terroren i Paris. Det rammer ikke bare franskmenn og dere alle, men også oss som jo bare vil leve i fred, sier Omar Abdullahzadah.

Han forteller at de er moderate muslimer som fikk terroren fra IS så tett på seg at de til slutt ble tvunget til å flykte fra Kurdistan etter 13 år i Irak. Opprinnelig er de fra Iran.

Har familie her

Kona, Aisha, forteller om en strabasiøs tur gjennom 12 land for å komme til Norge.

— Hvorfor har dere ikke stanset opp i noen av de andre landene det var fred i?

— Vi ville nettopp til Norge fordi vi har familie her. Dessuten har vi fått vite at Norge er spesielt fredfullt, sier hun.

Denne artikkelen tar først og fremst for seg antallet asylsøkere til Europa og Norge. For mer om hvordan Europa vil bli forandret anbefaler vi denne artikkelen hvor åtte av verdens intellektuelle diskuterer situasjonen:

Les også

Åtte løsninger på krisen i Europa

Kan bli lengre

Akuttmottaket skal i utgangspunktet ha flyktningene bosatt i fire til sju dager før de skal til ordinære flyktningmottak. Men slik situasjonen er nå, blir det trolig lengre.

— Vi har forpliktet oss til å gi dem mat og tak over hodet. Men ønsker også å bidra til en meningsfylt tilværelse mens de er her i form av fritidsaktiviteter, sier Grimestad.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS-kvinnen Aisha Shezadi vil til Norge. Her er det som avgjør om hun vil lykkes.

 2. VERDEN

  Norske Aisha Shezadi (26) skrøt av livet i IS-staten – nå er hun i denne flyktningleiren

 3. VERDEN

  Den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi: – Jeg angrer ingenting

 4. NORGE

  Fikk opphold i Norge, men var mer enn to år i Irak. Nå kan oppholdstillatelsen ryke.

 5. A-MAGASINET

  Nå skal flukten deres opp på museumsveggen

 6. DEBATT

  Norsk behandling av flyktninger har nådd et nytt nivå