Norge

Beijing: Forurensningen 17 ganger over grensen for det helsefarlige

BEIJING (Aftenposten): Beijing slår alarm om verste smog i den kinesiske hovedstaden så langt i år.

Beijing er beryktet for sin forurensende luft. Denne mannen tok ingen sjanser for seg og sin kjæledegge da myndighetene sendte ut "oransje" advarsel i februar i år.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Shanghai i vintersmog i februar i år.

Her i Beijing har de fleste i løpetav denne helgen blitt minnet om at vi bor i en by der luftforurensningen utgjør en kronisk helserisiko.

Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne

Hoste og uvelhet rammer mange når de små, giftige PM 2,5–partiklene i luften når opp til så høye konsentrasjoner at sikten i bygatene blir elendig:

Søndag viste målinger mange steder i storbyen konsentrasjoner på godt over 400 mikrogram pr kubikkmeter i noen av de verste områdene.

Verdens helseorganisasjon anser 25 mikrogram av disse småpartiklene prkubikkmeter som grensen for hva som kan være helsefarlig.

Radikalt forslag:

Les også

Kina vurderer radikal klimalov som vil kunne ryste landets banker

Trafikkfarlig sikt

Myndighetene har oppgradert sitt smogvarsel til oransje nivå, det nest høyeste.

Det innebærer at fabrikker i Beijing og i naboprovinsen Hebei blir nødt til å stenge produksjonen. Statlige medier melder at det også blir midlertidig stans i frakt av materialer og avfall til og fra byggeplasser, og at lastebiler får kjøreforbud på byens veier og gater.

Dette er også snakk om trafikksikkerhet: Enkelte steder er fri sikt ikke lenger enn et par-tre hundre meter, ifølge BBC.

En kaldfront er på vei, og den vil trolig gi noe bedre luft i hovedstaden fra og med onsdag.

Velger nå luft foran arbeidsplasser:

Les også

Kina går til angrep på smogen

Shanghai i vintersmog i februar i år.

Kullfyring i kuldenKullkraft-avhengig industri er en av de største kildene til den ekstreme forurensningen i Beijing og i andre deler av det nordlige Kina.

I tillegg har vinterkulden den siste uken satt inn for alvor og ført til storforbruk av kull til oppvarming. Høy luftfuktighet og vindstille bidrar også til at partikkelkonsentrasjonen i luften kommer opp i ekstremt helsefarlige høyder.

Kina investerer mer i fornybar energi enn Europa og USA tilsammen. Les den fascinerende historien her:

Farlig luft i 66 av 74 byer

Ifølge Kinas miljøverndepartement var det bare åtte av landets 74 største byer som i fjor klarte å holde den minimumsstandarden for luftkvalitet som myndighetene har satt. De fleste av byene med størst problemer ligger i den nordøstlige delen av landet.

Ønsker en bindende avtale i Paris:

Les også

Kina godtar klima-sjekk

Tidligere i november meldte kommunistpartiets hovedorgan Folkets Daglad atPM 2,5 – partikkelkonsentrasjonen skal ha vært opp i ufattelige 1400 mikrogram pr kubikkmeter i Shenyang i Liaoning-provinsen.

  • Lurer Kina oss? Les Oles klode
    twitter.com/JorgenLohne

Les mer om

  1. Kina