Norge

Barnehagesaken i Tromsø: - Det som har skjedd er alle foreldres verste mareritt

TROMSØ / OSLO (Aftenposten): En 30 år gammel tidligere barnehageansatt i Tromsø kan bli dømt til forvaring for overgrep mot 19 barn.

Ståle Luther, leder av Statens Barnehus i Tromsø, har organisert dommeravhørene og oppfølgingen av hvert enkelt barn som er involvert i barnehagesaken. Foto: Aleksander Andersen

 • Tone Tveøy Strøm-Gundersen
 • Ole Magnus Rapp
 • Nina Selbo Torset
 • Pål Vegard Hagesæter

Helt siden videregående skole har mannen tatt studie— og yrkesvalg for å kunne jobbe med barn. Han var nyutdannet da han fikk jobb i den private barnehagen i for åtte år siden.

Foreldre i barnehagen har uttalt at de stolte på ham og at han var en viktig person for barna. Så, 6. mai i år, kom bekymringsmeldingen. Innholdet i den var så alvorlig at politiet nærmest gikk til umiddelbar pågripelse mens mannen var på jobb i barnehagen. 30-åringen har sittet i varetekt siden.

Det som begynte med en siktelse for overgrep mot ett barn, har nå utviklet seg til en svært alvorlig tiltale som gjelder overgrep mot i alt 19 barn (se faktaboks).

— Alle foreldres verste mareritt

— Det som har skjedd er alle foreldres verste mareritt. Likevel har alle stilt opp, deltatt og på tross av alt det vonde, så mener jeg det har kommet mye godt ut av dette, sier Ståle Luther, leder av Statens Barnehus i Tromsø, til Aftenposten. Han har organisert dommeravhørene og oppfølgingen av hvert enkelt barn som er involvert i saken.

Dette er 30-åringen som er tiltalt for overgrepene mot barnehagebarna. Foto: Privat

Mer enn 50 barn fra samme barnehage har vært i dommeravhør, noen flere ganger. Deres forklaringer, samt bildene og filmene på mannens PC og mobiltelefon, er hovedbevisene mot 30-åringen. Påtalemyndigheten mener 30-åringen utnyttet leke— og stellesituasjoner til å forgripe seg på barna og at han dokumenterte ved å ta bilder med mobiltelefonen.

— Foreldrene til de utsatte barna har opptrådt på en fantastisk måte, selv om de har vært utsatt for harde prøvelser, sier barnehuslederen.

Aftenposten besøkte Barnehuset i Tromsø like etter den første siktelsen ble tatt ut:

Les også

Slik avhøres barna i barnehagesaken

Sidestilt med samleie

Overgrepene skal ha skjedd i skjul for andre barn og ansatte, blant annet på et toalett, i et utstyrsom, på et stellebord, på en skole og i en gymsal. Det regnes som særdeles skjerpende at mannen skal ha misbrukt stillingen sin og omsorgsforholdet han hadde til barna.

Barnehagen disponerer også en lavvo som ligger i fjæra i nærheten. En jente og en gutt under 10 år skal ha blitt grovt misbrukt her. Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger og er sidestilt med samleie.

En hel side i tiltalen er viet de mange barnehagebarna som skal ha blitt avbildet nakne og i seksualiserte posisjoner. Politiet har hittil ikke funnet noen holdepunkter for at dette materialet har blitt spredd til andre.

Ifølge påtalemyndigheten var mannen også i besittelse av tre grove overgrepsvideoer da politiet ransaket harddiskene hans. Disse skal han ha lastet ned fra nettet.

Les mer om den tiltalte 30-åringen her:

Les også

Dette er mannen som er siktet for overgrep mot barnehagebarna

Det er i og i området rundt denne barnehagen at overgrepene skal ha skjedd. Foto: Aleksander Andersen

Kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaringTiltalen har en strafferamme på fengsel i inntil 21 år, men allerede nå sier statsadvokat Torstein Lindquister at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring, straffen som bare de farligste lovbryterne blir idømt. De sakkyndiges forklaring vil derfor være svært viktig i rettssaken som starter 24. november.

— Det er en omfattende og alvorlig tiltale. Den spenner fra noen forhold som har en strafferamme på 21 år, og ned til noen mindre forhold som går på avfotografering og enkelte seksuelle handlinger med barn. I alt omhandler tiltalen 19 barn, som er berørt i varierende grad, sier statsadvokaten til Aftenposten.

Det har kun gått seks måneder fra saken ble avdekket til det nå er tatt ut tiltale. Statsadvokaten forklarer den korte tidsbruken med politiets gode arbeid.

— De har gjort en formidabel innsats med å få oversikt og gjennomføre etterforskningen. I tillegg ble saken forhåndsberammet for retten på et tidlig tidspunkt.

Advokatene Sven Crogh og Anja Støback Bjørsvik forsvarer 30-åringen. Torsdag ettermiddag sa Crogh at han ikke ønsket å kommentere tiltalen, da han ennå ikke hadde snakket med sin klient om den.

- Derfor blir det litt tidlig for meg å kommentere den. Jeg skal diskutere tiltalen med ham fredag, sier Crogh.

Nye regler i barnehagene som følge av saken

Både psykologer, kommunens kriseteam og ulike fagpersoner ved Barnehuset har bidratt for å ta vare på de berørte i saken. Flere vil få oppfølging også i tiden som kommer. Den kommende rettssaken vil oppfattes som en ekstra belastning for mange, ifølge Ståle Luther.

Han mener en rekke barnehager nå er bedre på å forebygge overgrep, og at det er et pluss som er kommet ut av en ellers trist sak

— Mange barnehager har som følge av denne saken innført strenge restriksjoner på fotografering generelt, og ønsker ikke at ansatte benytter mobiltelefon, og dermed kamera, i arbeidstiden, sier Luther.

Det er også kommet klare regler på at ansatte ikke skal være alene sammen med barna der muligheter for overgrep kan oppstå.

— Vi har også fått prøve ut konseptet med Statens Barnehus i et tett samarbeid med politiet, samt tverrfaglig samarbeid med kommunen, barnehager og psykologtjenesten. Her har vi høstet god erfaring, som andre barnehus kan dra nytte av, sier Luther.

Dette sa bistandsadvokaten i et interjvu med Aftenposten om saken i sommer:

 1. Les også

  Bistandsadvokat: - Barnehagesaken er svært belastende for foreldrene

 2. Les også

  Barnehageansatt siktet for ytterligere overgrep i Tromsø

 3. Les også

  Tror ikke det er flere overgrepsofre i Tromsø

 4. Les også

  Åtte nye barn skal avhøres i barnehagesaken i Tromsø

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 2. NORGE

  Bergensmannen (34) er dømt for tre voldtekter. Nå er han tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt igjen.

 3. NORGE

  Nytt sjokk for voldtektsofre 16 år etterpå

 4. NORGE

  Overgrepsdømt eks-politimann tatt med nye overgrepsbilder. Aktor vil forlenge forvaring.

 5. NORGE

  Dark Room: Overgrepstiltalt far skal ha delt nakenbilder av døtrene på nettet

 6. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn