Det ekstreme været er snart normalt

Mange av de ekstreme værhendelsene for tiden skyldes El Niño. Men om ikke lenge er dagens ekstremvær blitt normalen.

olesklodeelnino.jpg

Når oppvarmingen passerer én grad, må vi venne oss til mer drepende vær.

 • Det El Niño påfører oss nå er hva vi kan forvente som normalt når global middeltemperatur har økt til et stabilt nivå på over én grads oppvarming, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.
 • Og det skjer i løpet av få år. Med to graders oppvarming blir det betydelig verre, sier seniorforskeren.

Det er middeltemperaturen som avgjør hva som er ekstremt. Etterhvert som oppvarmingen øker, vil det vi i dag oppfatter som ekstreme værhendelser, bli vanlig.

 • Det ekstreme og uvanlige vil da bli enda verre enn det vi ser nå, sier han.

Tøft vær over hele verden:

Dette er litt av det som har skjedd de siste månedene:

 • Hetebølge rammet Arktis i romjulen – med 20 grader varmere enn normalt på Svalbard og kun et par minusgrader på Nordpolen.
 • Store flommer i flere land i Sør-Amerika i desember, minst 150.000 ble hjemløse.
 • Ekstrem nedbør i Storbritannia og Midtvesten i USA i romjulen, med voldsomme ødeleggende flommer som resultat.
 • Ekstrem tørke i flere regioner. Sør-Afrika opplever verste tørke på flere tiår. FN varsler at minst 29 millioner i sørlige Afrika trues av sult. Og minst ti millioner trenger umiddelbar hjelp i Etiopia.
 • Store skogbranner i Australia og California, katastrofale branner i Indonesias regnskoger.
 • Krigsherjede Jemen ble rammet av ekstrem nedbør i november, flere titusener ble hjemløse.
 • Sist sommer tok en ekstrem hetebølge mange liv i flere land i Midtøsten. I Pakistan og India døde flere tusen i hetebølge sist sommer.

Slutt i april?

El Niño er et naturlig værfenomen som oppstår med to til syv års mellomrom i Stillehavet. Passatvindene snur og presser varmt overflatevann fra det sentrale Stillehavet mot Sør- og Nord-Amerika. Temperaturen på land stiger kraftig, nedbørsmønstre endres.

Den pågående El Niño er den sterkeste som er målt i moderne tid. Den skjøt fart sist sommer og er på sitt mest intense akkurat nå. Skjer det samme som tidligere vil den sannsynligvis brått ta slutt i mars/april.

Blir det ny varmerekord i år?

Men varmeeffekten vil uansett fortsette i mange måneder og sannsynligvis gjøre sitt til at 2016 blir det varmeste året siden førindustriell tid.

Om et par uker, når de store instituttene har fått regnet ferdig kommer nok bekreftelsen på at 2015 ble det varmeste året til nå, akkurat som 2014 ble varmest.

Foreløpige beregninger, så kalte reanalyser av det været meteorologene varslet i fjor, viser at 2015 ble betydelig varmere enn 2014 – hele 0,75 grader mer enn normalen for 1961 til 1990.

Syv rekord-måneder i fjor

Siste offisielle tall basert på målte temperaturer kom fra amerikanske NOAA (National Centers for Environmental Information) midt i desember. De viste at november i fjor var 0,99 grader varmere enn snittet for november-måneder som er beregnet i instituttets 136 år lange historie. November var syvende måned på rad med global rekord-temperatur i fjor.

NOAA mente da at det er overveiende sannsynlig at den globale temperaturen for 2015 passerer én grads oppvarming fra førindustriell tid.

Både naturlig og menneskeskapt

Hvor mye av denne rekordvarmen som skyldes El Niño og hvor mye som skyldes menneskeskapt global oppvarming, er umulig å si.

 • Vi er helt sikre på at de høye temperaturene og mange av de ekstreme hendelsene i 2015 skyldes begge deler. 2014 ble et rekordår med mange uvanlige værhendelser. Da var det ingen El Niño. I fjor var det enda varmere og enda flere hendelser. El Niño kommer på toppen av menneskeskapte klimaendringer, sier klimaforsker Rasmus Benestad.

Han sier at slik vil det fortsette også i fremtiden. Naturlige værfenomener vil komme på toppen av de klimaendringer vi mennesker står for.

Les også

Våkner i frykt hver gang det regner

Gjør vi El Niño sterkere?

 • Det er spekulert på om klimaendringer kan gjøre El Niño-hendelsene sterkere. Hva vet vitenskapen om det nå?
 • Det er fremdeles stor usikkerhet om dette. Noen modeller viser at El Niño vil bli sterkere, andre viser det motsatte. Vi har ikke svaret enda. Personlig vil jeg ikke bli overrasket over om vitenskapen i fremtiden påviser en sammenheng. Men foreløpig er det kun en spekulasjon, sier Benestad.

Det er også normalt at en kraftig El Niño etterfølges av det motsatte – et nedkjølende La Niña-fenomen. Det skjedde etter siste kraftige El Niño i 1998.

«Vi gjør stormene sterkere»

Forskere er alltid svært forsiktige med å forklare ulike værhendelser med menneskeskapte klimaendringer. Det var til alle tider vært hendelser med ekstrem nedbør og ekstrem tørke. Men det forskerne er sikre på er at sjansene for slike hendelser, hyppigheten og styrken øker.

Britiske Met Office konkluderte nylig med at kjempeflommen i 2014 delvis skyldtes våre utslipp av klimagasser.

 • Menneskeskapte klimaendringer skapte ikke stormene, men økte potensialet for kraftig nedbør og flom fra disse stormene, sa professor Michael Mann ved Penn State University til Washington Post.

Hvis du har tid kan du lese litt mer om hva som skjer når klimaet forandres her: