Kilde til Aftenposten: Bhatti tatt av pakistansk politi

Arfan Bhatti ble mandag kveld anholdt av Pakistans sikkerhetspoliti. Han skal nå sitte i politiets arrest, får Aftenposten opplyst av en sentralt plassert pakistansk kilde.

Arfan Bhatti har oppholdt seg i Pakistan de siste månedene. Dette bildet er tatt under en demonstrasjon i Oslo i 2012. Norsk politi knytter ham til masseskytingen i Oslo i juni 2022.

Bhatti skal ha blitt anholdt av en anti-terrorenhet i politiet mandag kveld i 18–19-tiden. Han er ikke formelt pågrepet, men anholdt av politiet som et ledd i etterforskningen, får Aftenposten opplyst.

Ifølge en sentralt plassert kilde i sikkerhetspolitiet, skal pakistansk politi ha fulgt med på ham et par dager før de til slutt bestemte seg for å anholde ham og ta ham med seg.

Han skal fortsatt sitte i politiarresten i Gujrat i Punjab, ifølge Aftenpostens kilde. Det er i en landsby like utenfor Gujrat at Bhatti skal ha oppholdt seg i Pakistan den siste tiden.

Fredag opplyste Oslo-politiet at Bhatti er etterlyst internasjonalt, siktet for medvirkning til terror i Oslo etter masseskytingen i Oslo 25. juni. Zaniar Matapour er siktet som gjerningsmannen i saken.

Bhattis forsvarer i Norge, Svein Holden, sier til Aftenposten at han ikke er kjent med at Bhatti er anhold eller sitter i arrest. Oslo-politiet har så langt ikke bekreftet opplysningene.

Utenriksdepartementet er gjennom mediene kjent med at en norsk statsborger skal være pågrepet i Pakistan. Det opplyser fungerende kommunikasjonssjef Ane H. Lunde. Hun viser til politiet for ytterligere svar i saken.

Ble etterlyst fredag

Dersom Bhatti blir pågrepet av pakistansk politi, vil Norge trolig begjære han utlevert. De ønsker å få avhørt ham i Norge. Det kan likevel gå lang tid før Bhatti sitter på et fly til Oslo.

Bhatti benekter å ha noe som helst å gjøre med hendelsen i Oslo, ifølge hans forsvarer Svein Holden.

Politiet mener på sin side at Bhatti, på en eller annen måte, har hjulpet gjerningsmannen Zaniar Matapour da han gikk til angrep i Oslo sentrum i juni.

Matapour drepte to personer og skadet 21 utenfor de to pubene Per på hjørnet og London i Oslo sentrum. Han ble pågrepet av sivile kort tid etterpå.

Fredag sa Oslo-politiet at de ønsker å finne, pågripe og få Arfan Bhatti til Norge for avhør.

– Vi har bedt om bistand fra pakistanske myndigheter og samarbeidet er godt med dem, sa politiadvokat Børge Enoksen.

Enoksen utdypet ikke hvem i myndighetsapparatet politiet har bedt om hjelp fra.

To personer ble drept og over 20 skadet da Zaniar Matapour gikk til angrep på folkemengden i Oslo sentrum i juni.

En av Norges mest kjente

Bhatti er i flere år blitt omtalt som en av Norges mest kjente islamister. Han har en lang kriminell løpebane bak seg. Allerede som 13-åring ble han medlem av den kriminelle gjengen Young Guns.

Senere ble han kjent for skytingen mot den jødiske synagogen i Oslo og for å ha planlagt å sprenge den amerikanske og den israelske ambassaden. Han ble siktet for dette, men ble til slutt dømt i 2008 for medvirkning til skytingen mot synagogen, men ble frikjent for terrorplanlegging. Han er dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold.

I 2012 havnet han på ny i offentlighetens søkelys, da han ble tilknyttet den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Han er blitt regnet som en sentral skikkelse i det radikale miljøet, men har selv nektet for å ha noen rolle i gruppen.

Les også

Større bakgrunn: Hvem er Arfan Bhatti?

Bhatti reiste tidlig i juni til Pakistan, der har han oppholdt seg siden. Han var, ifølge sin tidligere forsvarer John Christian Elden, i avhør hos pakistansk politi i sommer. Elden har sagt at disse ble utført på vegne av norsk politi. Oslo-politiet har sagt at de ikke har noen opplysninger eller informasjon om dette.