Forsvarer: Spionmistenkt forsker anker ikke avgjørelse om internering
TRANDUM (Aftenposten): UiT-forskeren som er mistenkt for å være russisk spion, blir internert i fire uker. Mannen anker ikke avgjørelsen.
Mannen er tilknyttet Universitetet i Tromsø (UiT). Han ble pågrepet mandag, mistenkt for å ha spionert for Russland.
Det ble tirsdag bestemt at han skal interneres i fire uker. Nord-Troms og Senja tingrett mente det var grunn til å tro at mannen vil forsøke å unndra utsendelse fra Norge. Han befinner seg nå på Politiets utlendingsinternat på Trandum.
Internering er det man kaller varetektsfengsling av utenlandske borgere som politiet krever utvist.
Mannen anker ikke avgjørelsen. Det sa forsvarer Thomas Hansen til Aftenposten onsdag.
– Han ser ikke noe poeng med det. Dersom han løslates, vil han uansett ikke kunne vende tilbake til sitt virke ved UiT, sier Hansen til Aftenposten.
– Saken har allerede forårsaket stor skade. Både på ham selv, men selvsagt også på forskermiljøet ved UiT, som er rammet av dette. Jeg presiserer at det på ingen måte betyr at han er enig i anklagene som fremstilles mot ham, føyer Hansen til.
Uforstående til anklagen
Det var 20. oktober at Justis- og beredskapsdepartementet fikk varsel om mannen. Han ble pågrepet fem dager senere da han var på vei til jobb i Tromsø.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han er «en trussel mot nasjonale interesser» og egentlig spionerer for Russland.
Dette vil i så fall gjøre ham til en såkalt illegalist. Det er en person som jobber på vegne av en etterretningstjeneste i et annet land.
Dette nekter mannen for, ifølge forsvareren.
– Han stiller seg fremdeles totalt uforstående og er fremdeles i sjokk. Han prøver etter beste evne å bearbeide det han nå er utsatt for, sier Hansen.
Han forteller at klienten opplever situasjonen svært vanskelig.
– Han opplevde det som traumatisk, overraskende og sjokkerende. Pågripelsen kom helt ut av det blå. Han skjønner ikke hvorfor han er pågrepet og anklaget for dette.
Tvil om statsborgerskap
Det er flere uavklarte spørsmål knyttet til saken. Blant annet mener PST at mannens brasilianske statsborgerskap kan være falskt. I dokumentene fra tingretten står det at denne vurderingen underbygges av «tiltaltes opptreden i retten».
Forsvareren er ikke enig i konklusjonen.
– Jeg registrerer at tingretten har skrevet det. Det er uklart for meg hva tingretten legger i dette. Det får stå for tingrettens regning. Det er ikke en oppfatning jeg deler, sier Hansen.
Hansen sier er ikke kjent med at klienten har søkt konsulær hjelp fra den brasilianske ambassaden. Han avviser imidlertid at klienten har søkt bistand fra den russiske ambassaden.
– Det skulle ikke være grunn til det, sier forsvareren.