Norge

Se video: Slik snakker du med barna om trygg bruk av nettet

Det er viktig å snakke med barna om livet på nett, i en åpen dialog. Og det er viktig å bevisstgjøre barna, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

 • Håkon Letvik

En undersøkelse foretatt av Mediatilsynet viser at 83 prosent av barn mellom 9 og 16 år har smarttelefon, mens gjennomsnittsalderen for barn som får sin første mobiltelefon er åtte år. Barns muligheter for nettkontakt med andre er derfor stor, også utenfor hjemmet.

— Det er fryktelig leit at barn utsettes for overgrep. Det er svært alvorlig. Samtidig må vi huske at det store flertall av barn ikke opplever slikt, og virkeligheten på nett må ikke svartmales, sier Tønnesen.

SE VIDEO: Redd Barna: - Fortell det til en voksen

Hun mener likevel at foreldre må vær årvåkne også mot nettes farer og at de må bevisstgjøre barna og lære dem noen grunnleggende spilleregler.— Det er bedre å fokusere på medieglede enn de potensielle farene, men likevel er det viktig å være tydelig på at det alltid er en fare for å møte på noen som ikke er den de gir seg ut for å være, sier Tønnesen.

Hun mener barna må bevisstgjøres på hva som er greit å dele om seg selv, både av personlig informasjon og ikke minst bilder og video.

— Dette gjelder også de situasjonene der barna antar de har en fortrolig samtale med en jevnaldrende eller en nettkjæreste. Man kan aldri være helt sikker på at tilliten ikke vil bli brutt, sier rådgiver Kjellhaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten, som gir råd til barn og foreldre, blant annet om nettbruk.

 1. Les også

  Lærer siktet for nettovergrep mot 108 barn

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vold mot barn

Vold mot barn

 1. NORGE

  Ny studie: 1 av 20 barn utsettes for alvorlig vold i hjemmet

 2. NORGE

  Brudd på hodeskallen og brudd. For første gang er alvorlige voldssaker mot små barn gjennomgått systematisk.

 3. NORGE

  Veterinærer kan være de første som oppdager vold i familier. Nå trekkes de inn i det forebyggende arbeidet.

 4. DEBATT

  Store kompetanseløft i institusjonsbarnevernet | Haakon Cederkvist

 5. NORGE

  Sakkyndig i Martine-saken: – Hun ville ha reagert med smerte

 6. NORGE

  Moren til Martine (1) om tapet av datteren: – Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av