Lærerinnen deres så det: Da 5.-klassingene fra Fjellhamar skole gikk inn i Eidsvoll-bygningen to dager før den store dagen, rettet de seg nesten umerkelig opp i ryggen. De fikk det hun kaller «andektige» blikk. De forsto at de sto på historisk grunn.Da de kom ut igjen etter omvisningen og den helt spesielle skoledagen, var det ikke grenser for hva de hadde å fortelle Aftenposten:

— Jeg ble utropt til konge.

— Jeg også, men som konge av Danmark ...

— Vi har fått stemme i sånn, hva heter det?

- Ungdomsvalg?

— Ja, det var det!

— Og vet du, inne i huset er det masse hemmelige rom og trapper i veggene. Også lærte vi at i 1814 visste de ikke hvordan de skulle lage pølse.

— Var dette bedre enn å sitte inne på skolen?

- Ja! Kommer dette i Aftenposten junior?

En Facebook-hit

Fjellhamar-elevene besøkte et Eidsvoll-område hvor det rådet det man kan kalle behersket kaos torsdag, to dager før 17. mai. Selv direktør Erik Jondell småløp fra sted til sted mens han tenkte: «Har jeg husket det? Og det? Og det?»

Til Grunnlovens 200-årsmarkering og 17. mai-feiring lørdag kommer kongeparene fra Norge, Sverige og Danmark. NRK skal sende den nasjonale festforestillingen direkte. Og hvor mange mennesker kommer det? Direktøren vet ikke, han er dårlig til å tippe, men det er meldt sol og varme og noen snakker faktisk om over 20.000 gjester.

Barna fra Fjellhamar skal selvsagt feire nasjonaldagen i sitt nærområde, men benyttet dagen på Eidsvoll godt.

Lærerinnen Karin Viddal sier at elevene er stolte av historien sin. Overalt var det noe de kunne ta bilde av med smarttelefonene sine. På en vegg var det hengt opp et maleri av Eidsvollsmennene, og noen meter foran det: En ramme. Satte man seg på stolene som sto fremme og tok bilde gjennom rammen, så det ut som man var en del av den historiske gjengen.

— Jenter kan ikke være her, ropte en av guttene til klassevenninnene sine. For 200 år siden ville han ha hatt et poeng.

— Dette er allerede en Facebook-hit, sier Astrid Galstad, leder for samfunnskontakt i Eidsvoll 1814.

Tore Kielland Gransæther kaller seg Eidsvolls mest fotograferte mann. I åtte år har han kledd seg ut som soldat som passer på Eidsvollsmennene. Her sammen med Helene Bjørgen, Emilie Eriksdatter og Camilla Bolkan.
Robert McPherson

Områdets mest populære mann var Tore Kielland Gransæther, som gikk mellom byggene i den gamle uniformen til Akershus skarpskytterregiment og en børse med bajonett over skulderen.— Kan du skyte med den? ble han spurt.

— Jeg begynte med dette for åtte år siden, og er nok Eidsvolls mest fotograferte mann, sier Gransæther.

«Dra Stortinget»

Astrid Galstad understreker at 17. mai-feiringen skal bli et arrangement for minnebøkene, en miks mellom høytid og karneval. Høytidelig blir det helt sikkert når den originale Grunnloven kommer til Hagestua i morgen, der den skal plasseres i et strengt bevoktet monter slik at alle kan se.

Elever fra Dalen skole i Fet kommune i leken «Dra Stortinget». Elevene fikk turen i gave. Det skulle egentlig ha vært en kinotur, men de forhandlet seg til Eidsvoll ved hjelp av en god lærer og en snill rektor.
Robert McPherson

Men Eidsvoll 1814 har lagt stor vekt på barnelekene. Det blir potetløp, sekkeløp og stylter og alt som hører med, men også en lek som går ut på å dra en tremodell av Stortinget over en lite basseng. Mens Aftenposten er på stedet, monterer Ola Skjenneberg Stortinget på vannet igjen. Noen av ungene hadde lekt litt for hardt.— Det kom noen gloser da, innrømmer Skjenneberg før Galstad sier.

— «Dra Stortinget» er en barneaktivitet vi garantert er alene om i Norge.

- Og kanskje i hele verden?

— Ja, kanskje det.

Tro ikke at noe er overlatt til tilfeldighetene på Eidsvoll. Torsdag kveld stengte museet klokken 20.14. Oppvarmingsbandet som skal på scenen før festforestillingen begynner lørdag, skal starte klokken 18.14. Og de fire siste sifrene på mobiltelefonen til direktør Jondell? 1.8.1.4.