Norge

Avdød skulle begraves i Mandal – kisten ble sendt til Polen

Den avdøde skulle begraves i barndomsbyen Mandal den 18. mai. Nå fortviler familien over at farens kiste ble sendt til utlandet.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

– Vi er sønderknuste og tomme, alle mann. Vi kan ikke forstå at dette virkelig har skjedd, sier Tomas Friberg til VG.

VG skriver om familien som opplevde en ekstra belastning etter at faren døde, bare 57 år gammel.

Tomas Fribergs far, Øyvind Fredriksen, døde i Tromsø, men hadde uttrykt ønske om å bli begravet i byen han vokste opp i, Mandal. Men så ble kisten hans forbyttet da den skulle fraktes fra Tromsø til Mandal i forrige uke. Kisten ble fløyet til Gdansk i Polen.

På Gardermoen skal det ha skjedd en forbytting: En kiste som skulle til Gdansk, ble stående igjen på flyplassen, mens kisten med Øyvind Fredriksen ble sendt til Polen i dennes sted.

– Det kom som et sjokk, sier Friberg til VG.

Skulle hatt begravelse 18. mai

Begravelsen var planlagt fredag 18. mai. VG skriver at Fredriksen som ønsket å bli begravet i Mandal, skal ha blitt begravet i Gdansk – i forrige uke. Kisten skal ha blitt utlevert til et polsk begravelsesbyrå, som ventet en annen avdød person sendt fra Norge.

– Dette fikk jeg beskjed om i går, fem dager etter at faren min ble begravet, sier Friberg.

Han kontaktet SAS og Utenriksdepartementet som nå jobber for å få kisten tilbake til Norge og Mandal.

– På grunn av en feil har vi sendt to kister til Gdansk i Polen i stedet for én, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til VG.

Han vet ennå ikke årsaken til hva som skjedde, men forsøker å finne ut av det.

– For de pårørende som ønsker sin kjære hjem, er dette en stor følelsesmessig påkjenning, og det har vi all respekt for. Vi gjør alt i vår makt for å få denne kisten hjem så fort som overhodet mulig. Dette er en sak vi bare må beklage, og understreke at vi er veldig lei oss, sier Johansen.

Til TV2 sier Johansen at kisten ikke er blitt begravet, men at den står i et forseglet kammer i Gdansk. Han legger til at det kan være språklige misforståelser som førte til at man trodde at kisten var blitt begravet.

Det skal være nye opplysninger for familien.

– Vi er blitt fortalt både i dag og i går at han er begravd, sier Friberg til VG.

VG har vært i kontakt med både det norske og det polske utenriksdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken.

Les mer om

  1. Begravelse