Norge

Isbjørn returnerte etter innbrudd i lagerbygning til hotell på Svalbard

Isbjørnen som brøt seg inn i et matvarelager hos hotellet Isfjord Radio på Svalbard søndag morgen, har returnert til området. Sysselmannen vurderer å fjerne bjørnen.

  • og NTB
En isbjørn titter ut av en vindusåpning, etter at den natt til søndag brøt seg inn i en lagerbygning som tilhører hotellet Isfjord Radio på Svalbard. Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten / NTB scanpix

Innbruddet skjedde natt til søndag. Etter å ha spist en pose med sjokolade, ble bjørnen skremt da et helikopter kom, og krøp ut av et lite vindu og hoppet ut av bygget og la på sprang.

Bjørnen hoppet deretter i vannet med retning nordsiden av Isfjorden, men klokken 19 returnerte bjørnen tilbake, ifølge fungerende sysselmannsoverbetjent Vidar Arnesen.

– Vi vurderer ulike tiltak for å få bjørnen bort fra området. Det kan enten være at vi prøver å skremme den bort eller bedøve den og fly den langt vekk med helikopter. Dette vil skje i samarbeid med en isbjørnekspert, sier Vidar Arnesen ved 21-tiden søndag.

Ifølge Sysselmannen tyder ingen ting på at noen har vært i fare. Det er for tiden ni gjester og fem ansatte på Isfjord Radio. Gjestene skulle etter planen tilbake til Longyearbyen i løpet av søndag formiddag, og det er ikke ventet nye gjester før til uken.

Sysselmannen sender søndag kveld et helikopter til Isfjord Radio med folk fra Sysselmannen og isbjørnfaglig ekspertise fra Norsk Polarinstitutt.

Ble ikke redd

Stasjonssjef Malin Stark oppdaget bjørnebesøket litt før klokken 7 søndag morgen. Hun sier hun ikke ble redd da hun forsto at bjørnen fortsatt var inne i bygningen.

– Nei, ikke akkurat redd. Men det ble et adrenalinrush da det gikk opp for meg at bjørnen fortsatt var i bygningen Jeg gikk inn og vekket guiden som er her sammen med noen gjester, sier Stark til NRK. Hun mener det dreide seg om en ganske stor hannbjørn.

Ifølge Stark virket isbjørnen tydelig stresset og varm, og den hadde knust alle de små vinduene langs veggen, trolig fordi den oppdaget at det ikke var mulig å komme ut samme vei som den kom inn.

Sjokolade

Matvarelageret hos Isfjord Radio bar tydelig preg av søndagens isbjørnvisitt. Brusbokser og esker med matvarer lå hulter til bulter sammen med ødelagte hylleseksjoner.

Stark forteller at isbjørnen hadde spist en pose med sjokolade, og i tillegg rørt sekker med matavfall og knust et antall vinflasker.

– Det er ikke ukjent at isbjørn har en forkjærlighet for mat og matlukt, men det er likevel ikke ofte at den tar seg inn i hytter eller bygg hvor mennesker oppholder seg i nærheten, sier Vidar Arnesen til NRK.

Ifølge Arnesen skjedde en lignende hendelse i 2014 da en isbjørn tok seg inn i baren på Hotel Tulipan i Pyramiden på Svalbard.

Les mer om

  1. Svalbardposten
  2. Svalbard