Vedtok forbud mot nikab i alle undervisningssituasjoner

Fremskrittspartiet jubler, men Arbeiderpartiet ville gå enda lenger.

Tirsdag, fem dager etter at danskene vedtok totalforbud mot nikab og burka, vedtok Stortinget at ansiktsdekkende plagg ikke skal være tillatt for lærere, elever eller studenter i alle undervisningssituasjoner. Bildet er av en modell i Oslo sentrum i 2017.

Tirsdag ettermiddag vedtok Stortinget forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet, i alle undervisningssituasjoner, skriver Bergens Tidende.

Forslaget ble vedtatt med stemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Arbeiderpartiet ville gå lenger, og innføre et lovforbud mot heldekkende plagg som burka og nikab over hele utdanningsinstitusjonens område, og ikke bare når det undervises.

– Det er en smule parodisk når dette kun skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon, ikke minst studentene imellom, foregår jo utenfor selve klasserommet, sa Jan Bøhler (Ap) til NTB forrige uke.

Men Fremskrittspartiet er fornøyde med vedtaket.

– Dette er veldig gledelig! Da Fremskrittspartiet i 2003 foreslo et totalforbud mot nikab og burka, ble vi latterliggjort. Nå ser vi at vi har klart å dra det politiske miljøet i vår retning, sier Åshild Bruun-Gundersen, stortingsrepresentant for Frp.

– Forbudet er et tydelig signal om at i Norge forventer vi å kunne se hverandre i ansiktet. Vi kommer til å jobbe videre for et totalforbud, og tror flere partier om noen år er klare for dette, sier hun.

– Problematisk

Sosialistisk Venstreparti (SV) stemte for det ordinære forslaget om forbud for undervisningspersonell, men er imot at vedtaket også skal gjelde for elever og studenter.

OPP TIL SKOLENE LOKALT: – Vi mener det er bortkastet å bruke tid på et forbud som strengt tatt ikke er et problem, sier Mona Fagerås (SV).

– Den som underviser er nødt å ha en god og åpen dialog med elevene sine. Derfor mener vi det er rett å forby lærere ansiktsdekkende plagg, sier Mona Fagerås (SV).

– Men det er problematisk å nekte elever og studenter det samme, sier hun.

Bryter med FN

– I FN-konvensjonen står det at alle, uansett kjønn, etnisitet eller religion, har lik rett til utdanning. Da kan vi ikke ha et nasjonalt forbud som i praksis kan hindre noen denne retten, sier Fagerås.

Hun mener utdanningsinstitusjoner lokalt klarer å løse eventuelle problemer i dialog med elever og studenter.

– Det er unødvendig å bruke tid på et forbud mot noe som strengt tatt ikke er et problem, sier Fagerås.

RASER: – Her har politikerne totalt oversett en samlet Norsk studentorganisasjon (NSO) og innført et forbud ingen ønsker, sier Håkon Randgaard Mikalsen, påtroppende NSO-leder.

– Dette er latterlig

– Dette er latterlig. Det er vondt å se voksne politikere føre en kamp mot vindmøller, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen og påtroppende leder for Norsk studentorganisasjon.

Under fjorårets høringsrunde signaliserte et stort flertall av institusjonene for høyere utdanning at dette var et forbud de ikke ønsket.

– For det første er dette et ikke-eksisterende problem. For det andre argumenterer politikerne for undervisningskvaliteten. For å si det slik: kvaliteten i undervisningen blir ikke bedre av å regulere klesdrakten til professorer eller studenter, sier Mikalsen.

Sperrer ute de få

Han mener forbudet i praksis kan stenge ute et fåtall kvinner fra høyere utdanning.

– Om ikke det er kvinneundertrykking, så vet ikke jeg, sier han.

– Så det spiller ikke noen rolle for deg som student, å se ansiktet på foreleseren din?

– Absolutt ikke. Blinde studenter ser ikke professorene sine, og lever godt med det, sier Mikalsen.

Finnes det situasjoner hvor ansiktsdekkende plagg kan være en utfordring?

– Ja, og med dagens lovverk hadde hvert enkelt universitet eller høyskole mulighet til å regulere selv. Og det fungerte helt fint.

– Det aksepteres ikke

Bruun-Gundersen er på sin side ikke redd for at forbudet kan stenge ute et fåtall kvinner fra høyere utdanning.

– Dette forbudet gjelder gjennom hele livet til kvinnene – fra grunnskole til høyere utdanning. Burka og nikab er plagg som hindrer kvinner i aktivt å delta i samfunnslivet og fratar dem bevegelsesfrihet, sier hun.